Кадафи иска да сътрудничи на САЩ срещу Ал Каида

Либийският лидер Муамар Кадафи смята, че американската война срещу тероризма само е укрепила Ал Каида, защото мюсюлманите са възприели войните в Афганистан и Ирак като агресия срещу исляма и опит за разширяване на американското влияние.

В интервю, разпространено по американската телевизия Ей Би Си и цитирано от Асошиейтед прес, Кадафи подчерта, че Либия сътрудничи на Вашингтон в битката срещу тероризма и техния "общ враг" - терористите от Ал Каида, които той нарече "луди и безотговорни хора".

Ал Каида е извършила атентати в Америка, Египет, Нигерия, Судан, Саудитска Арабия и други страни, така че тези страни се борят срещу общ враг, каза Кадафи. Той упрекна саудитската мюсюлманска секта на уахабистите, че носи отговорността за появата на Ал Каида и други екстремистки ислямски групировки.

Саудитският режим е базиран на фундаментализма, заяви още либийският ръководител.

Кадафи подчерта, че Либия е против всички екстремистки и радикални ислямски движения. Той прикани западните страни да установят диалог със Световната ислямска лига, която той създал, за да покаже цивилизованото лице на исляма.

Помолен да коментира близкоизточния мирен план на американския президент, Кадафи се засмя и заяви, че планът няма да успее. Той отново изложи тезата си, че територията на Израел е твърде малка, за да има на нея две държави. Според Кадафи решението е да бъде създадена една държава - Изратина (от Израел и Палестина-б.ред.) - където да живеят и евреи, и палестинци, предаде БТА.

Споделяне

Още от Свят