Кадафи иска помощ от Браун по жалбата на атентатора от Локърби

Кадафи иска помощ от Браун по жалбата на атентатора от Локърби

Либийският лидер Муамар Кадафи помоли британския премиер Гордън Браун за помощ във връзка с делото за обжалване на присъдата на извършителя на атентата над шотландския град Локърби през 1988 г. Абдел Басет ал Меграхи, съобщи Ройтерс. Двамата разговаряха в рамките на срещата на развитите страни Г-8 в италианския град Акуила.

По-рано през седмицата шотландският апелативен съд обяви, че делото може да не бъде приключено до края на годината. Това предизвика опасенията на Кадафи, че 57-годишният Меграхи, който страда от неизлечим рак на простатата, може да не доживее решението на съда.

Либия отново заяви позицията си в подкрепа на връщането на Меграхи на нейна територия, но Браун отговори, че съдбата на терориста е в ръцете на шотландското правителство.

По-рано тази година Либия и Великобритания подписаха споразумение за размяна на затворници и Триполи поиска Меграхи да бъде върнат. Шотландската правна система обаче е отделна от британската и неговата съдба се намира в ръцете на шотландското правителство.

Шотландският министър на правосъдието Кени Макаскил в момента се консултира с всички замесени страни, включително правителствата на САЩ и Либия и семействата на жертвите на атентата, преди да реши дали да удовлетвори молбата на Триполи.

Общо 270 души загинаха, когато самолет Боинг 747 на американската авиокомпания "Пан Ам" беше взривен над Локърби. Сред жертвите бяха 189 американци и 11 души, които се намираха на земята.

След процес в специален шотландски трибунал през 2001 г. Меграхи беше осъден на 27 години затвор.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?