Кадафи нареди да бъдат пуснати арестуваните либийски журналисти

Либийският държавен ръководител Муамар Кадафи нареди снощи да бъдат освободени двайсетимата задържани в страната представители на медиите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Полковник Кадафи "даде инструкции за освобождаване на журналистите от Либия прес и поиска да бъде започнато разследване по въпроса", съобщи държавната телевизия, без да даде каквито и да било подробности.

Вестник "Оеа" и агенция Либия прес, които принадлежат на компанията "Ал Гад", собственост на сина на либийския лидер Сейф ал Ислам, публикуваха по-рано списък с имената на 20 журналисти, задържани в неделя (работен ден за Либия - бел. ред.) от службата за вътрешна сигурност. Сред тях фигурираха имената на трима тунизийци, двама египтяни и една иракчанка, работещи за изданията. Според "Ал Гад" властите освен това са спрели от печат вестник "Оеа".

Нито компанията на Сейф ал Ислам, нито правителството обаче не посочиха причини за предприетите мерки срещу двете медии на сина на Кадафи, който от няколко години е свързван с реформаторските течения в страната.

Според "Оеа" и Либия прес репресиите са свързани с публикуването на материали с призив за връщане в страната на живеещи в изгнание опозиционери и ислямисти - нещо, на което управляващите консерватори се противопоставят.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят