Кадафи пак натиска за компенсации, срещу сестрите е заведено ново дело

Кадафи пак натиска за компенсации, срещу сестрите е заведено ново дело

Либия ще помисли върху европейския и италианския натиск да не бъде изпълнена смъртната присъда срещу българските медицински сестри, но остава открит въпросът за компенсациите, поискани като обезщетение, предаде Ройтерс.

Агенцията, цитирана от БТА, се позовава на италианския премиер Романо Проди, според когото такава позиция е заел полковник Муамар Кадафи на вчерашната им среща в Адис Абеба.

"Вчера се срещнах с Кадафи и повдигнах въпроса за българските медицински сестри. Направих това с голямо огорчение, тъй като проблемът продължава вече осем години", заяви Проди пред журналисти във вторник.

"Кадафи отговори, че съществуват още проблеми с репарациите и компенсациите, но че ще размисли по онова, което съм му казал, и след това ще говорим за това с повече подробности", добави италианският министър-председател, който разговаря с Кадафи на срещата на Африканския съюз в Адис Абеба.

По-рано Сейф ал Ислам, синът на Кадафи, също заяви, че Либия очаква изплащане на компенсации, за да освободи българките.

Ал Ислам, чиято фондация "Кадафи" участва в преговори за решаване на случая, заяви, че е бил упълномощен от баща си и от семействата на жертвите, за да осъществи плана.

Ново обвинение срещу медицинските сестри

Противоречивите сигнали от страна на Либия се засилиха допълнително, след като във вторник стана известно, че срещу българските медсестри е повдигнато ново обвинение – за клевета срещу либийски полицаи.

Това става само ден преди българската прокуратура да повдигне обвинения срещу мъчителите на медиците и ден след уверенията на сина на Ал Ислам, че смъртните присъди няма да бъдат изпълнени.

По думите на либийския защитник на българките Осман Бизанти, който съобщи вестта за новите обвинения, сестрите ще дават показания на 11 февруари. Научавайки това, те изпаднали в “тежко психологическо състояние".

По време на процеса медицинските сестри заявиха, че самопризнанията им са били изтръгнати с мъчения при разпитите им в полицията. По-късно бе образувано дело в Джамахирията срещу полицаите, водили разпитите, което завърши с оправдателни присъди.

“За пореден път ни обливат със студен душ. 40 дни след потвърждаването на смъртните присъди нито адвокат Бизанти, нито друг защитник ги посети. Вчера (б. ред. в понеделник)  Бизанти им е казал, че има повдигнато дело срещу  тях за клевета или обида”, обясни пред БНР д-р Здравко Георгиев.

В телефонен разговор медицинските сестри му казали, че трябва да се явят на 11 или 12 февруари някъде извън затвора и там ще дадат показания. “Дали пред следовател или прокурор, не мога да кажа, не е изяснено”, коментира Георгиев. Той добави, че “това е поредният страхотен шамар, който ни нанесоха”.

“Става дума за това, че тия зверове нашите мъчители са били обидени затова, че са измъчвали момичетата”, обясни Георгиев.

Петте български медицински сестри и палестинският лекар Ашраф бяха осъдени повторно на смърт на 19 декември м. г. Шестимата бяха признати за виновни в умишлено заразяване с вируса на СПИН на повече от 400 деца в болницата на либийския град Бенгази.

Прокуратурата: Делото е цинизъм

“Не мога да разглеждам образуваното ново дело срещу българските медици по друг начин, освен като цинизъм”, заяви главният прокурор Борис Велчев.

По данните, които имаме, насилие по отношение на медиците ни е имало, каза той. Според него не са изненадващи процесите в Либия през последните седмици, следващи логика на втвърдяване на позицията, независимо от някой инцидентни сигнали в друга посока.

Новото развитие в Либия няма да попречи да се води делото срещу мъчителите на българските медицински сестри тук, допълни Велчев.

Все още е трудно да се разбере дали има повдигнато ново обвинение или не, каза във вторник сутринта министърът на правосъдието Георги Петканов. Той обясни, че заедно със заместника си Маргарит Ганев проучват грама от посланика ни в Либия Александър Олшевски, “но ще се консултираме с него и по телефона”.

Не смятам, че ще има някаква промяна в стратегията ни, допълни Петканов.

Наказателно производство срещу 11 мъчители

В сряда Софийската градска прокуратура (СГП) ще образува наказателното производство срещу 11 мъчители на сестрите. Последната дума за точния брой либийци, от които България ще търси отговорност, ще бъде на Националната следствена служба (НСлС), която ще разследва случая. НСлС е единствената, която има право да извършва процесуално - следствени действия в чужбина.

Има готовност за задочно повдигане на обвинения още при образуването на делото, обясни Кокинов.

Калфин: Това не е Лайпцигския процес

Външният министър Ивайло Калфин коментира за предстоящия разпит на медсестрите в либийската прокуратура, че може да се очаква всичко. Не бива да мислим, че това е Лайпцигският процес (срещу Георги Димитров като ръководител на западното бюро на Коминтерна за подпалването на Райхстага през 1933 г. – б.р.), на който можем да разкажем всичко, което поискаме, каза министър Калфин. Съдът в Либия чува това, което иска да чуе, добави той.

Според него запълването на отношенията с дела, различни от основното, което се води, в никакъв случай не помага за по-доброто придвижване на процеса.

Смъртното наказание в Либия все още не е отменено и едва  след неговата отмяна можем да бъдем спокойни, коментира Калфин изявленията на Сейф ал Ислам, че сестрите няма да бъдат екзекутирани.

Калфин определи думите на Ал Ислам като лично мнение, което едва ли ще промени по някакъв начин ситуацията. Фондация "Кадафи" досега ни е оказвала помощ главно по отношение на битовите условия на сестрите и в контактите със семействата на заразените деца, но бихме искали да видим действително ангажимент на либийските институции, допълни министърът.

За мен либийската страна са либийските институции, фондацията върши много полезна работа и сме им благодарни за това, което правят, но разговорите ни са с либийските институции, посочи министър Калфин.

Работа на либийската страна е да осигури съгласието на семействата на заразените деца от Бенгази, тъй като ние не бихме могли да говорим с над 400 семейства за какъвто и да било вид помощ, каза Калфин.

Петър Стоянов обвини Първанов в пасивност

СДС отново призова президентът Георги Първанов да свика възможно най-скоро КСНС за делото в Либия. “Освен това темата за Либия е изключително удобна и подходяща за президента, тъй като това е една от малкото теми, по които има национално обединение”, каза лидерът на СДС и бивш президент Петър Стоянов.

Той разкритикува Първанов за липса на достатъчна активност по разрешаването на проблема в Либия.

“Не е логично синът на либийския лидер Сейф Ал Ислам да насрочва срещи с външните министри на Франция и Германия , а българският държавен глава да не проведе дипломатическа совалка на най-високо равнище”, допълни Стоянов.

Според анализ на агенция “Стратфор” изявленията на Ал Ислам, че няма да изпълняват смъртните присъди, са  сигнал, че Кадафи отстъпва от позициите си в конфликта с ЕС. Ако думите на сина му са истина, а Сейф ал Ислам често посредничи между баща си и света, то Кадафи сега се противопоставя на изпълнението на смъртните присъди, продължава “Стратфор”. Според агенцията Либия е променила позицията си, тъй като България вече е член на ЕС и има право на вето по въпроси, свързани с външната политика на ЕС.

Споделяне

Още от Свят