Кадафи пак призова за отмяна на смъртното наказание

Либийският лидер Муамар Кадафи отново призова за отмяна на смъртното наказание в страната, но подчерта, че това не трябва да става под чужд натиск, предаде Ройтерс.

В реч пред членове на съдебни институции, съдии, адвокати, преподаватели и студенти той заяви, че забраната на смъртното наказание трябва да бъде резултат от напредък в обществото, а не от политически или икономически натиск отвън, какъвто е случаят с Турция. Либийският лидер направи тези изявления в неделя, но словото му бе разпространено късно в понеделник по националната телевизия.

Отмяната на смъртното наказание в Либия ще спаси живота на петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт през май т.г. за умишлено заразяване на стотици либийски деца със СПИН, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Европейският съюз и САЩ се присъединиха към България и отхвърлиха присъдите като неприемливи. Либия, която установи по-близки отношения със Запада през последната година, обеща бързо решаване на въпроса.

Германският канцлер Герхард Шрьодер, който миналия месец се срещна с Кадафи в Либия, предложи на България помощ за предотвратяване на екзекуциите, припомня ДПА.

В речта си Кадафи отбеляза, че е отправял подобни искания към Генералния народен конгрес, но засега депутатите изразяват несъгласие.

"Реших да отменя това наказание, но Конгресът не прие искането, защото не е убеден, че такъв ход е правилен и защото обществото още не е достигнало до онази фаза на цивилизацията, когато смъртното наказание ще бъде отменено", каза либийският лидер.

Муамар Кадафи призова за отмяна на смъртната присъда през април т.г. в реч пред Висшия съвет на съдебните състави. Части от речта бяха излъчени по националната телевизия само 2 дни след поредното отлагане на произнасянето на присъдите по делото срещу българските медици.

Споделяне

Още от Свят