Кадафи призова похитителите на британския заложник да го освободят

Либийският ръководител Муамар Кадафи отправи в сряда призив към похитителите на британския заложник в Ирак Кенет Бигли да го освободят, предаде либийската агенция Джана, цитирана от Франс прес.

"Отправям призив към похитителите на заложника, тъй като семейството му се обърна към нас, и молим да го освободят", заяви полковник Кадафи.

"Ако похитителите имат условия, да ни информират за тях по всякакъв начин", посочи либийският ръководител. Той оправи искане и към британското правителство да положи всички усилия пред временното иракско правителство и Съединените щати за освобождаване на иракските затворнички, каквото е искането, поставено от похитителите.

Кадафи призова похитителите да установят връзка с либийската страна, използвайки посредник, който "не е неизвестен и не е свързан с тероризма".

Либийският лидер отправи това послание на среща със свои стари съратници в Мисрата, на 250 км източно от Триполи.

Преди няколко седмици Пол Бигли, братът на отвлечения британец съобщи, че е помолил сина на либийския лидер, който ръководи благотворителната асоциация "Кадафи", да помогне за освобождаване на заложника. Кенет Бигли беше отвлечен на 16 септември заедно с двама американци, които бяха обезглавени от похитителите им.

Британското правителство е готово да изслуша похитителите на Кенет Бигли, но няма да преговаря с тях за освобождаването му, обяви външният министър на Великобритания Джак Стро, цитиран от Асошиейтед прес.

"Не можем да преговаряме, но ако похитителите имат послание, ще ги изслушаме внимателно", заяви британският първи дипломат в Багдад след среща с иракския вицепремиер Бархам Салих, отговарящ за националната сигурност.

Стро, който пристигна в Багдад след срещи с кюрдски лидери в северната чат на страната, заяви, че е обсъдил кризата с британския заложник със Салих и други иракски представители, но отказа да съобщи подробности.

Споделяне

Още от Свят