Кадафи се обяви за брат на Запада и призова за разоръжаване

Лбийският лидер Муамар Кадафи използва историческото си посещение в Брюксел, за да призове за мир и разоръжаване.

Това е първата визита на Кадафи в Европа от 15 години насам, отбелязваща завръщането на страната в международната общност след решението на Либия да се откаже от оръжията си за масово унищожение.

В Брюксел Кадафи изрази ангажимента си за справедлив изход от процеса срещу българските медици в Либия, а председателят на Европейската комисия обяви, че очаква удовлетворително решение.

Кадафи зове за разоръжаване

Либийският ръководител призова всички страни да последват примера на неговата страна и да унищожат оръжията си за масово унищожение.

"Това е истинска възможност за истински исторически мир", заяви либийският ръководител пред журналисти.

"Ние казахме на Америка и сега декларираме пред Европа, ние казваме уверено и го казваме високо, ние няма да пропилеем тази възможност", заяви Кадафи, цитиран от Си Ен Ен.

Говорейки чрез преводач, той заяви:"Либия призовава всички страни, от Америка до Китай, да се откажат и да се освободят от всички оръжия за масово унищожение. Либия се превърна в пример за следване".

Кадафи призова Запада да приеме либийското предложение за мир и да не тласка страната му назад към дните, когато тя подкрепяше и даваше убежище на така наречените от Кадафи борци за свобода.

Той изрази надежда, че страната му няма да се обръща назад, че гражданите ѝ няма повече да се чувстват в несигурност в домовете си, както е сега в Ирак и в Палестина, предаде Ротерс.

Той прикани ЕС да сътрудничи на Либия в контрола на имиграционните процеси. "Страните от Северна Африка не могат да гарантират защитата на южните граници на Европа", предупреди Кадафи. Според него ЕС трябва да съдейства за контрола в южната част Либия, което ще спомогне за спиране на имиграцията.

В 45-минутното изявление пред журналистите Кадафи на няколко пъти изрази почитанията си към своя "брат" Романо Проди, отбелязва АФП.

Бедуинска палатка в Брюксел в чест на госта

Кадафи пристигна в бяла лимузина в сградата на Европейската комисия, където дискутира "пълната нормализация" на отношенията, придружен от пъстроцветната си делегация, в която участват министрите на търговията и външните работи. По изключение, Романо Проди посрещна лично госта на частното белгийско летище, където кацна самолетът му.

При посрещането бяха нарушени редица правила на протокола. В централата на Европейската комисия африканският лидер се появи под звуците на барабани и съпроводен от танцьори.

Облеченият в кафява роба и с черна шапка либийски лидер помаха и поздрави със свит юмрук тълпата от зяпачи, събрали се пред сградата на комисията. Докато той се ръкуваше пред фотографите с Проди, един мъж изтича към него, опитвайки се да му връчи писмо, но бе спрян от бодигардовете му.

Двойка жени - бодигардове - запазена марка на Кадафи - облечени в сини комуфлажни костюми, се спуснаха към мястото на инцидента.

В Брюксел бе издигната бедуинска палатка за лидерите на доскоро международно изолираната държава, която заложи на стратегията на възстановяване на отношенията с международната общност.

Полковник Кадафи, който управлява Либия от 34 години, каза, че иска да участва в програмите на ЕС за търговия и подпомагане.Той също така настоя ЕС да отмени оръжейното ембарго срещу страната.

ЕС покани Кадафи, след като той доброволно се отказа от програмата за оръжия за масово поразяване през декември - решение, договорено след многомесечни тайни преговори с Вашингтон и Лондон.

През януари Либия предаде на САЩ оборудване, което каза, че било използвано за създаване на атомна бомба.

Либия също така официално пое отговорността за атентата срещу самолета на Пан Ам през 1988 г. над Локърби и се съгласи изплати компенсации на роднините на загиналите, а след това уреди и спора с Франция за изплащане на компенсации за атентата срещу самолет на ЮТА през 1989 г.

Британският премиер Тони Блеър посети Триполи миналия месец, с което потвърди, че западните държави искат да вярват, че е отминало времето, когато Либия подкрепяше тероризма.

Кадафи заяви, че иска да е съюзник на Запада в борбата с Ал Каида.

Германия очаква компенсации от Кадафи

Миналата седмица Вашингтон облекчи санкциите срещу Либия, наложени в средата на 1980-те години, когато бившият президент Роналд Рейгън наричаше Кадафи "бясно куче", а американски изтребители бомбардираха Триполи в отговор на терористичните атаки.

Германският външен министър Йошка Фишер поздрави Либия за новия курс, но предупреди, че остават "пречки", сред които искането на неговото правителство Либия да изплати компенсации за жертвите от бомбен атентат в дискотека в Западен Берлин през 1986 г. При атаката, за която се твърди, че била разпоредена от Кадафи, загинаха двама американски моряци и туркиня, а 229 души бяха ранени.

ЕС очаква позитивен изход от процеса срещу българите

Европейският съюз е решен при първа възможност да интегрира Либия като пълноправен член в процеса от Барселона, направляващ сътрудничеството между ЕС и страните от средиземноморския регион, подчерта Романо Проди на съвместна пресконференция в Брюксел с Муамар Кадафи.

От своя страна, Кадафи изтъкна, че страната му иска да играе водеща роля за мира в света, предаде АФП.

Проди изрази увереността си, че висящите въпроси между ЕС и Триполи, свързани с обезщетяването на жертвите от атентата в берлинска дискотека през 1986 г. и със задържането на чужди медици в Либия, ще получат в близките седмици удовлетворително решение.

На съвместната пресконференция с Проди Кадафи каза, че се е намесил, за да гарантира, че съдебният процес срещу шестимата български медици, обвинени в умишлено заразяване със СПИН на 426 либийски деца, ще бъде честен и справедлив, предаде Ройтерс.

"Мисля, че светът ще се увери сега, че този съд е публичен, открит, честен и справедлив", продължи Муамар Кадафи.

Романо Проди намекна, че Брюксел може да предложи помощ, за да съдейства за приключване на случая.

Малка група либийци, избягали от страната и активисти на правозащитни организации скандираха пред сградата на ЕК "Кадафи е терорист" и държаха плакат с надпис:" Кадафи е вълк в овча кожа".

Според Амнести интернешънъл в Либия продължава практиката на незаконно задържане в затворите и мъченията на задържаните.

Споделяне

Още от Свят