Кадафи: Управлението на Либия е по-справедливо от западната демокрация

Кадафи: Управлението на Либия е по-справедливо от западната демокрация

Либийският лидер полковник Муамар Кадафи защити формата на управление на страната си, предаде в петък Ройтерс, цитирана от БТА. Това стана в град Себха, на юг от Триполи, където Кадафи обсъди с двама западни учени - американския политолог Бенджамин Барбър и британския социолог Антъни Гидънс особеностите на държавния строй в страната си. Водещ на дискусията бе известният британски телевизионен журналист Дейвид Фрост.

Според Ройтерс дискусията цели да даде по-нататъшен тласък на възобновяването на международните връзки на Триполи след годините на изолация.

По повод на 30-тата годишнина от провъзгласяването на страната за Джамахирия (държава на народните маси) Кадафи настоя в дискусията, че либийската форма на управление чрез "народни събрания" е по-справедлива, отколкото западната демокрация, която се основава на избори.

Либийският лидер повтори вижданията си, излагани и друг път, че представителната демокрация представлява "диктатура на 51-те процента".

"Петдесет и един процента - това не е демокрация. Това означава, че 49 процента са срещу победителя", каза той.

Облечен в кафява африканска роба и държейки копие от своята "Зелена книга" Кадафи заяви, че Либия приема глобализацията, макар според Триполи тя да е тласкана от западни финансови интереси. "Либия не може да върви срещу течението. Но силата на парите е тази, която управлява. Това е международна диктатура, която е упражнявана срещу хората, и особено срещу бедните хора", каза той.

Кадафи взе властта чрез преврат през 1969 г., а през 1977 г. обяви създаването на Джамахирията, припомня Ройтерс.

Държавната система на Либия комбинира ислямски идеали със социализъм и панарабизъм и отхвърля политическите партии и представителната демокрация. В тезисната книга на Кадафи се казва: "Най-тираничните диктатури, които светът познава, съществуват под покровителството на парламентите... Хората (в западните демокрации) биват съблазнявани да седят на дълги, апатични, безмълвни опашки, за да пуснат своите избирателни бюлетини по същия начин, по който те изхвърлят отпадъчна хартия в кофата за смет."

Кадафи притежава официален пост, но се нарича ръководител на Либийската революция и на практика има неограничена власт. Полковникът обаче отрича, че системата е диктаторска. Той смята, че Либия тепърва ще разкрива потенциала си. "Ако бях диктатор, всички мои идеи щяха да бъдат приложени и Либия досега щеше да е станала рай", припомня Ройтерс изказването му на миналогодишната церемония по случай годишнината на режима.

Споделяне

Още от Свят