Кадафи винаги е няколко крачки пред нашите политици

Кадафи винаги е няколко крачки напред пред нашите политици и те трябва добре да се замислят какво правят, заяви във вторник преди заминаването си за Либия Ивайло Димитров, син на Снежана Димитрова. По думите му целта на либийския лидер се е знаела много отдавна.

Мариян, синът на д-р Здравко Георгиев, добави, че българските медици в Либия вече нямат вяра на никого, особено на политиците, и единственото, което ги крепи, е проявата на съпричастност от страна на българските граждани. Мариян Георгиев каза още, че не разчита на нашите политици, а се надява по-скоро някой голям европейски политик да помогне за крайния изход на делото.

Освен тях двамата, за Либия заминаха Цветанка Сирополу, зълва на Валентина Сирополу, майката на Нася Ненова Станка Стойнова, Зорка Аначкова, майка на Кристияна Вълчева, Антоанета Узунова, дъщеря на Валя Червеняшка. Те ще останат там до 17 януари и ще могат да всеки ден по един час да се виждат с близките си в затвора Джудейда, съгласно полученото от либийските власти разрешение.

Лекарства за четвърт милион не могат да стигнат до либийските деца

Лекарства и медицински консумативи на стойност над 250 000 лева стоят в складове и повече от година не могат да стигнат до болните от СПИН деца в Либия. Това заяви във вторник Иван Чомаков, кмет на Пловдив и председател на Гражданското сдружение за насърчаване на двустранните отношения с Либия. 

още 

Единственото, което ги крепи е това, което гледат по телевизията, вашата подкрепа и на българската общественост, това е най-важното в момента, каза пред журналисти на летището Мариян Георгиев. Той коментира, че Европа прилага двоен стандарт – икономическият въпрос е на първо място, а след това живота на сестрите, но изрази надежда да има големи политици в ЕС с морал.

Сделки ли ще правят, друго ли, само да ги освободят, каза Станка, майката на Нася Ненова. Тя не е виждала дъщеря си вече 9 години и каза, че не пожелава това на никого, дори на Кадафи.

Посещението на близките на осъдените на смърт български медицински сестри в Либия е финансирано от спонсори.

Заместник-министърът на правосъдието Маргарит Ганев обаче все още не е получил виза, за да замине за Либия, съобщиха от ведомството. Той  трябва да се срещне с медицинските сестри, за да се обсъди цялата стратегия за тяхната защита.

На 19 декември, когато Наказателният съд в Триполи произнесе за втори път смъртни присъди за петте българки, адвокатите им казаха, че ще обжалват. Очакват се обаче промени и попълнения в защитата, след като някои от осъдените са настояли адвокат Владимир Шейтанов, който бе отстранен от защитата, отново да бъде включен.

В сряда две парламентарни комисии ще изслушат външния министър Ивайло Калфин относно развитието на СПИН процеса.

Междувременно мюсюлманската общност в Пловдив се включи в Националната инициатива за освобождаването на петте български медицински сестри и палестинския лекар под мотото "Не сте сами". Това стана чрез декларация, която бе връчена на кмета на града Иван Чомаков, който е и председател на Гражданското сдружение за насърчаване на двустранните отношения с Либия, с молба документът да бъде предаден на посолството на Джамахирията, предаде БТА.

Новината за потвърждаването на смъртната присъда на нашите сънародници ни достигна в дните на важни за нас празници - Курбан Байрам, посрещането на Нова година и фактическото включване на България в ЕС, се казва в декларацията. В документа се допълва, че отнемането на човешки живот е най-страшното наказание, а отнемането на невинен човешки живот - най-големият грях и то се отхвърля от корана.

Мюсюлманите изразяват своята съпричастност и към болката на либийските семейства, чиито деца са заразени със СПИН. Искаме да изразим увереност, че български жени и майки никога не биха посегнали на живота на деца, се казва още в декларацията.

Малко по-късно кметът получи аналогичен документ и от Национална асоциация на слепоглухите в България.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?