Кадафи все още не се чувствал "подобаващо награден" от Запада

Либия е "леко разочарована", че не е получила достатъчно възнаграждение от международната общност за отказването ѝ от оръжията за масово поразяване, предаде АФП, позовавайки се на интервю на либийския лидер Муамар Кадафи за в. Фигаро.

Същият вестник информира, че по време на започващото в сряда посещение в Либия френският президент Жак Ширак ще прикани Кадафи да спазва правата на човека и да помилва петте български медицински сестри, които са осъдени на смърт по обвинение, че са заразили деца със СПИН.

Това е първа визита на френски държавен глава в Либия от 50 години насам. Британският премиер Блеър, германският канцлер Шрьодер и италианският министър - председател Берлускони също посетиха северноафриканската държава по-рано тази година , като част от усилията на ЕС да подобри политическите и икономическите връзки с Триполи.

Сега е ред на Париж да направи стъпка в тази посока, отбелязва кореспондент на ББС във френската столица. Той добавя, че поредната визита на западен лидер в Либия ще е ново възнаграждение Муамар Кадафи, след като обяви, че се отказва от оръжията си за масово поразяване.

Не така обаче вижда нещата Кадафи. Пред в. Фигаро той заявява, че страната му все още очаква да бъде "подобаващо наградена" за решението си да се откаже от оръжията за масово унищожение.

Кадафи предупреди, че в противен случай други страни няма да последват либийския пример и ще откажат да преустановят програмите си. Либийският лидер отбеляза, че това важи най-вече за Северна Корея и Иран, за които съществуват подозрения, че разполагат с програми за създаване на оръжия за масово поразяване.

Либия излезе от дипломатическата изолация миналата година, след като изненадващо се отказа от програмата си за създаване на оръжия за масово поразяване. Оттогава САЩ и ЕС вдигнаха повечето санкции, наложени на Либия, а трима европейски лидери посетиха страната. При обявяването на решението си през септември за отмяна на оръжейното ембарго срещу Либия ЕС изрази очакването си за справедливо решение на въпроса с осъдените на смърт български медицински сестри. Освобождаването им обаче не бе поставено като условие за нормализация на отношенията между ЕС и Триполи.

Ширак занимава в Либия придружаван от голяма група бизнесмени, чието желание е да сключат договори в богатата на петрол държава, чиято икономика все още не е либерализирана, отбелязва ББС.

Последната пречка за възстановяване на отношенията между Триполи и Париж отпадна през януари, когато Либия се съгласи да изплати компенсации на роднините на жертвите от атентат срещу самолет на френската компания ЮТА над Нигер през 1989 г.

Както посочва в . Фигаро, сега Франция иска да забрави, че през 1980-те години Либия е прибегнала до терористични актове, за да блокира амбициите ѝ на африканския континент. Днес Франция желае да обърне нова страница и да развие сътрудничеството си с Либия, особено в икономическата и петролната област, пише в. Фигаро.

Жак Ширак ще има две срещи с полковник Кадафи. На тях той ще се постарае да разсее подозренията на Либия по отношение на сближаването между Европа и другите страни от Средиземноморския регион. Френският президент ще пледира и за интеграцията на страните от Северна Африка и за овладяването на имиграционните потоци към Европа.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?