Кадър на МОН оглавява временно научния фонд

Кадър на МОН оглавява временно научния фонд

Геновева Жечева е назначена за временно изпълняваща длъжността управител на Фонд "Научни изследвания" (ФНИ), съобщиха от Министерството на образованието и науката във вторник след среща на просветния министър Тодор Танев с учени от БАН и ректори.

Жечева ще заеме мястото на Николай Христов, който през миналата седмица беше задържан за убийството на неговия приятел Красимир Илиев.

Жечева е началник на отдел "Транснационални научни инициативи" в дирекция "Наука" на МОН, и представител на Министерството в Изпълнителния съвет на научния фонд, като от министерството заявиха, че кандидатурата ѝ е била единодушно подкрепена.

По време на срещата с учените и ректорите е било обсъдено оперативното управление на фонда, а МОН е представило анализ на финансирането.

Постигнато е съгласие новата конкурсна сесия във фонда да бъде обявена след разработване на ясни правила и съгласувани с Министерството на финансите "Насоки за кандидатстване".

Също така е взето решение за свикване на следваща работна среща при готовност за обсъждане на новите насоки и правила за работа на фонда.

На срещата са били дискутирани и други въпроси, свързани с националната политика по отношение на достъпа до дигитална научна и наукометрична информация, използвана от научните среди, както и действията на МОН по мониторинга и оценката на научната дейност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?