Кадър на МВР поема социалните дейности в МО

Мария Димчева е новият директор на Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната", съобщиха от пресцентъра на министерството в понеделник. Димчева по образование е юрист е била главен юрисконсулт в дирекция "Правно-нормативно обслужване" в МВР и адвокат в Софийската адвокатска колегия.

Тя ще замени освободената от длъжност Мери Саханджиева, която реши без да съгласува с военния министър Николай Младенов да закрие социалните кухни за военно-инвалиди и ветерани, за да се реализират финансови икономии.

Димчева е била представена пред служителите на агенцията от зам.-министъра Валентин Радев. Той е обявил, че първите задачи в агенцията трябва да бъдат проверка на финансово-стопанските дейности и нова стратегия за социална политика. "Всички добросъвестни служители могат да бъдат спокойни за местата си", заявил Радев, цитиран от пресслужбата на МО.

Мария Димчева е посочила от своя страна, че в Министерството на отбраната има политическа воля за налагане на открито управление на социалните дейности и тя смята да пренесе тази воля в агенцията, като провежда стратегически ориентирана социална политика.

Новият военен министър Николай Младенов вече обясни, че има резерви към работата на мегаагенцията с щат от 800 души. Според него "не е логично една изпълнителна агенция, която трябва да носи приходи на МО, да има разходи 50 млн. лева и приходи към 10 млн. лева". Младенов обяви, че тече проверка защо са били намалени наемните цени на помещения във Военния клуб в София.

Агенцията бе оглавявана от бившия военен министър Николай Цонев.

Споделяне

Още от България