Кадър, породил куп скандали около софийското парно, поема АЕЦ "Козлодуй"

БЕХ крие биографията на Наско Михов, критикуван навремето от Бойко Борисов

Наско Михов, архивна снимка

Оглавилият за кратко през 2017 г. "Топлофикация София" Наско Михов, чието управление породи редица скандали в Столичния общински съвет, успя да доведе дружество до крах и през запор на сметките, е избран да ръководи АЕЦ "Козлодуй". За предстоящото да бъде вписано в Търговския регистър назначение съобщи "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) във вторник.

От него става ясно, че след по-малко от две години и половина начело на АЕЦ "Козлодуй" изпълнителният директор Иван Андреев е поискал да бъде освободен от поста по здравословни причини. На негово място съветът на директорите на собственика на ядрения оператор - БЕХ, е решил да бъде назначен Наско Михов.

В кратката информация на БЕХ се посочва само, че Наско Михов е заемал ръководни длъжности в енергетиката. "Има 16-годишен опит в АЕЦ "Козлодуй“ и 2-годишен стаж в Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци“. Работил е и в Министерство на финансите", допълват от холдинга. Нищо от миналото му като шеф на "Топлофикация-София" не присъства в разпратената до медиите визитка. Нито какво е завършил, по кое време къде е работил и на какви длъжности.

Помолени от Mediapool да изпратят по-подробна информация за кариерата на Михов, от БЕХ поискаха писмено изпратени въпроси, макар елементарните пиар правила да изискват такава визитка да се изпраща още със самото съобщение за промените. В отговор на запитването, от БЕХ казаха: "Информацията, която търсите, ще бъде публично достъпна на сайта на "АЕЦ Козлодуй“ ЕАД след вписването на промените в Търговския регистър към Агенцията по вписвания" и обясниха, че такава им била практиката.

Михов обаче е достатъчно популярна личност от преди десетина години, когато неговото назначение за шеф на "Топлофикация София" през януари 2007 г., когато дружеството бе собственост на държавата и Столичната община, предизвика лавина от скандали още при провеждането на самия избор. Той бе предложен за поста от тогавашния министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров след ареста на шефове в дружеството. След бламиране и тежки спорове в Столичния общински съвет се стигна до гласуването на назначението от общинарите. Срещу избора му възразиха голяма част от градските съветници, но в крайна сметка Михов бе избран с подкрепата на БСП, НДСВ, ССД,"Гергьовден", Демократи за София" и др. Няма и три месеца по-късно обаче общинският съвет поиска отстраняването му от топлофикационното дружество, защото го довел до управленски крах, а сметките му бяха под запор.

Докато беше шеф на столичното парно Михов отнесе тежки критики от страна на Бойко Борисов, който тогава беше кмет на София, заради получени двойно по-високи сметки за парно през януари 2017 г. Тогава Борисов дори обяви, че дружеството се източва.

Преди да поеме "Топлофикация София" Михов бе в управата на държавното дружество "Информационно обслужване", а през 2009 г. отново влезе в борда му.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?