Къде е Бин Ладен? Къде е убиецът с антракса?

Желанието за повече резултати в антитерористичната война отчасти бе стимулирано от излъченото през уикенда изявление на говорителя на Ал Каида, Сулейман Абу Гайт, според когото Осама бин Ладен и неговите първи помощници са живи и здрави и готови да атакуват отново. "Твърде смело изказване," каза Боксър, като отбеляза, че Бин Ладен не изглеждал никак добре на последния видеозапис. Но сенатор Боб Греъм, председател на Специалната комисия по разузнаването към Сената, подплати твърденията на Абу Гайт. "Твърдението, че Бин Ладен е жив не трябва да ни учудва," каза той в предаването Фокс нюз съндей. "Това е най-добрата оценка, дадена на американското разузнаване."

Служител на Белия дом също не видя нищо учудващо в изявлението. Греъм каза, че Бин Ладен може да е някъде в западните райони на Пакистан. Независимо каква е съдбата на нейния лидер, Ал Каида изглежда регенерира, каза Греъм. Дори клетката на Ал Каида в Хамбург, Германия, за която се смята, че е от централно значение за ударите от 11 септемви, показва признаци на живот. "Това, което виждаме, е едно смущаващо преформулиране на Ал Каида и техните подновени желания и способности да извършат нови терористични удари," каза той. "Могат да ни ударят във всеки един момент," допълни сенатор Ричард Шелби от Алабама, главният републиканец от групата на експертите по разузнаването.

Служители на администрацията отбелязват многобройни признаци за активността на Ал Каида, но се съмняват дали мрежата все още има командна структура и комуникации да планира удар на високо равнище. Те смятат, че на членовете от средните нива се налага да правят свои собствени прибързани планове с каквито средства могат да съберат и резултатът е по-чести, но по-малко изпипани атаки от преди. Пожелал анонимност служител на Белия дом каза, че администрацията не е учудена от съдържанието на записа на Абу Гайт, но няма да коментира дали Бин Ладен е жив и дали е възможен нов удар. Според законодатели Ал Каида не се нуждае от Бин Ладен, за да продължи да действа. "Тази змия може да пропълзи и без глава и ние трябва да осъзнаваме това, каза лидерът на републиканската фракция в Камарата на представителите Дик Арми в "Късното предаване" на Си Ен Ен. Той предупреди всички да бъдат особено внимателни в Деня на независимостта, заради символичния му смисъл като обект на евентуална терористична атака. Лидерите на конгреса не дадоха никакви доказателства за предстоящ удар, с изключение на непотвърдените предупреждения напоследък, включително, че Ал Каида може да използва цистерни с гориво срещу еврейски обекти в САЩ. Греъм каза, че сега Ал Каида изглежда по-способна да атакува американци отколкото преди месец или два.

След всички лоши предчуствия във Вашингтон и желанието да се открие човека, който стои зад най-ужасния терористичен удар в Америка афганистанският президент Хамид Карзай трябваше да даде уверение, че е отбелязан напредък в борбата срещу Ал Каида и талибаните. "Те са разгромени и бягат," каза той. А Бин Ладен? "Осама бин Ладен трябва да знае, че каквито и актове на насилие да мисли, че може да извърши, те няма да останат без отговор и неговите дни са преброени," каза Карзай. "Едно е сигурно - рано или късно той ще бъде открит."

По БТА

Споделяне

Още от Свят