Къде плажуват руснаците и украинците по време на коронавируса

Без социална дистанция на препълнените черноморски плажове на Русия и Украйна

Десетки хиляди летовници в Русия и Украйна се стичат на черноморските плажове, като не обръщат голямо внимание на здравните мерки, въпреки че броят на регистрираните случаи на коронавирус остава висок и в двете страни, предава Асошиейтед прес.

Уморени от ограниченията на продължилите с месеци карантинни мерки, малцина носят предпазни маски или се опитват да спазват социална дистанция, докато се наслаждават на слънцето на препълнените плажове в руския град Сочи и украинското пристанище Одеса.

Европейските държави внимателно започват да вдигат ограниченията за пристигащи от чужбина, но популярните ваканционни дестинации в Европа още са затворени за посетители от Русия и Украйна. Черноморските курорти в Русия и Украйна обаче са запълнили капацитета си с вътрешни туристи.

"Обикновено пътуваме в чужбина: Обединените арабски емирства, Тунис, Турция и планирахме да отидем някъде и тази година", каза Татяна Кофлер, рускиня, която прекарва лятната си отпуска в Сочи. "Но след това плановете ни се промениха", добави тя.

Собствениците на плажове, за които се плаща такса, поставят шезлонги на разстояние един от друг според изискванията, но на градските обществени плажове малцина летовници се стараят да избегнат заразяване с Covid-19 чрез спазване на безопасно разстояние.

Собственици на хотели са щастливи от големия наплив и цените на стаите растат.

"Всички места в нашия хотел са резервирани и прогнозите са много оптимистични, защото предварителните записвания показват, че запълването на хотелите ще остане много добро чак до ноември", каза Давид Варданян, собственик на хотел в Сочи.

В миналото много руснаци, живеещи в източната част на огромната страна с 11 часови зони, заминаваха на почивка в Тайланд, Китай или Виетнам, за да спестят пари от самолетни полети. Тези дестинации засега също остават забранени за чужденци и това увеличава потока от туристи, насочили се на запад - към Сочи и полуостров Крим, който бе анексиран от Русия от Украйна през 2014 г.

Миналата година Сочи и други курорти в Краснодарския край на Русия привлякоха 17 милиона туристи, повечето от тях руснаци, а близо 7 милиона посетиха Крим. За сравнение, 18 милиона руснаци са прекарали ваканцията си в чужбина през 2019 г. Близо 7 милиона са пътували в Турция, около 1,5 милиона са посетили Тайланд, 1,2 милиона са прекарали почивката си в Испания, а близо 1 милион са посетили Италия, освен други чужди дестинации.

Сега за руските летовници като единствени варианти остават тесните каменисти плажове на Сочи и Крим.

Деветнайсеткилометровият Кримски мост, открит през 2018 г., улесни пътуването до полуострова, който обаче страда от недостиг на питейна вода и воден режим заради спряното водоподаване от Украйна. Анексирането на Крим от Русия през 2014 г. - което Украйна и по-голяма част от света приемат за незаконно, е още един проблем, който тегне над красивото крайбрежие и живописните планини на черноморския полуостров.

И в Сочи, и в Крим популярните хотели, които предлагат европейски комфорт, вече са запълнени за лятото.

"Туристите, които миналите години пътуваха за Кипър, Турция, Гърция или Испания, вече свикнаха с определено ниво на комфорт" каза Алексан Мъкрчян, шеф на туристическа агенция "Розовия слон", цитиран от агенция Интерфакс, и допълни: "Само между 20 и 30 хотела отговарят на тези изисквания".

Мъкрчян отбеляза, че скокът в търсенето е довел до ръст на цените в хотелите с 50 процента в Сочи и със 100 процента в Крим, които достигат близо 200 долара или повече за настаняване в четиризвезден хотел.

И Русия, и Украйна продължават да регистрират висок дневен ръст нови случаи на вируса.

Русия, която е четвърта в света по брой заразени с коронавируса с повече от 700 000 души след САЩ, Бразилия и Индия, в момента отчита дневен ръст от 6600 души. Въпреки че Москва вдигна карантината, много други региони на огромната страна запазиха ограниченията.

Украйна, която миналия месец отмени повечето карантинни мерки, преживя нови високи стойности на новозаразените през последните седмици, което принуди властите да върнат ограниченията в някои райони.

В украинското пристанище Одеса задръстванията на входа на града са километрични, а тълпи обсаждат нощните клубове след залез слънце. Летовниците пренебрегват правилата за носене на маски на обществени места и не обръщат голямо внимание на спазването на социална дистанция. Властите се безпокоят за възможен ръст на заразените с коронавирус.

"Украинците се страхуват от коронавируса по-малко от всеки друг по света", каза Фазил Аскеров, председател на Асоциацията за развитие на туризма в Одеска област и добавя: "Нашите туристи са по-смели".

По БТА

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?