Къде зимуват мераците?

Понеже германското издание на "Файненшъл таймс" осведомява читателите си, че България е живяла през 2008-а над финансовите си възможности (с рекорден за ЕС дефицит в платежния баланс от 24%, следващата в класацията държава е Румъния с 14% дефицит) , а управляващите тук отчитат големи икономически успехи и бюджетен излишък, трябва да си зададем въпроса: кой лъже?

Ако питате властта в София, която говори с езика на презрелия социализъм за някакви "антибългарски кампании", съждението на "Файненшъл таймс" сигурно е елемент от световния заговор на западните завистници към проспериращата ни икономика, подготвена по-добре от всяка друга (според министър Петър Димитров) да посрещне световната финансова криза.

Ами ако финансовите експерти на "Файненшъл таймс", световния лидер сред специализираните по финансовите въпроси печатни медии, случайно са прави, а местният корифей по икономическите кризи др. Димитров греши?

В едно отношение нашите управляващи са в крак с огромното мнозинство хора по света: както е известно, само мераклиите на този свят са повече от китайците. А тройната коалиция определено е част от това световното мнозинство: състои се от големи мераклии да си поживеят добре, докато са на власт.

Само че се питам, къде ли са се окопали сега тези мераклии в затрупаната от сняг България и какво ли е да си един от тях в очакване на неминуемото, на новите сурови удари от Брюксел. Защото празниците и запоите свършват, но започва главоболието. Неумолимо наближава времето за новата проверка на Главна дирекция "Разширяване" на ЕК. Очаква се тя да пристигне на 15 януари в София.

Цели 10 дни коледно-новогодишни почивки на държавната администрация и близо три пъти по толкова пауза на законодателната дейност правят абсолютно сигурно прогнозирането на липсата на какъвто и да било напредък в изпълнение на изискванията на европейското правителство към България. Защото тази наша почиваща, празнуваща, живяла над финансовите си възможности държава демонстрира предизвикателен непукизъм пред заплахата от нови, още по-болезнени мерки на ЕС.

Макар да няма още официално съобщение от български страна, трябва да вярваме на руския външен министър Сергей Лавров, според когото президентът Георги Първанов ще посети Москва " в началото на януари". Интересно, все пак: преди мисията на ЕК ли ще отпътува за гостоприемната руска столица нашият ръководител, след нея или пък…по време на европейската инспекция (бягайки като ученик от час, който предпочита да му пишат отсъствие, отколкото да получи двойка)?

Във всички случаи се потвърждава характерното за настоящия етап от нашето (недо)развитие правило: когато ние не отиваме при Европа, Европа идва при нас.

А пък Г. Първанов отива там, където го влече най-много…

Още от автора http://ivo.bg/

Споделяне

Още от България