Кадиев: Ако политиците преглътнат егото си, може да има правителство

Кадиев: Ако политиците преглътнат егото си, може да има правителство

"Единствен проблем има според мен пред съставяне на правителство и това е егото. Ако политиците си преглътнат егото, няма да имаме проблем да съставим правителство. Работещата форма е коалиционно споразумение. Трябва да бъде обща отговорност, общ мандат и обща програма за изпълнение", каза депутатът от БСП Георги Кадиев пред БНР.

По думите му няма значение на кого ще бъде даден третият мандат, защото всички ще се опитат да направят така, че да върнат ИТН на масата на преговорите и да се постигне общо споразумение. "Никой не може да състави правителство сам – единственото решение е да седнем и да работим заедно", смята Кадиев.

"За нас няма абсолютно никакво значение кой ще получи мандата, той има церемониална стойност. Президентът решава на кого да го даде", подчерта той.

По думите му е нужно при евентуално съставяне на правителство да се подпише споразумение - партиите с подписа си да са застанали зад конкретни политики.

Според Кадиев ИТН са нова партия и им е нужно време да разберат, че с техния резултат, единственият вариант е коалиционно споразумение.

Иванов: Най-голямото предателство към протеста е да допуснем нов авторитарен режим

От "Демократична България" пък обявиха, че биха преговаряли за съставяне на правителство с третия мандат, дори ако той бъде връчен на БСП.

"Призивът ни е да седнем и да изработим цялостната формула на правителство", подчерта съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"За да няма избори сега, понеже този парламент не можа да роди пълноценно политическо управление и ние трябва да намерим някакъв заместител, който да ни спаси от това да хвърлим страната към избори, затова предлагаме правителство за 6-8 месеца. Единственият ни твърд призив е да има равноправни професионални преговори", каза още той.

Съпредседателят на ДБ подчера, че всеки, който иска да получи подкрепата на обединението, ще бъде питан какви хора предлага.

По думите на Иванов ГЕРБ и ДПС не трябва да се включват не само в преговорите, но и споразумението за бъдещото правителство да бъде така конструирано, че да не допуска тяхното влияние върху работата на това управление, защото то може да бъде избрано с 60 гласа, но може да бъде свалено със 120.

"Жертвата, дадена от гражданското общество преди година, може да се окаже напразна, ако в името на това да няма спор, допуснем една авторитарна власт, упражнявана по задкулисен начин чрез подставени лица, калинки и сламени хора, бъде заменена с друга, конструирана по същия начин. Това би било най-голямото предателство", каза още Иванов.

Капон: По-добре нови избори, отколкото лошо правителство

"Третият мандат, който има реална възможност да се състои, трябва да се случи по различен и нов начин - абсолютно прозрачно и пред очите на цялото общество. Всякакви разговори по тъмни доби в някакви стаички и някой да вади някакви реплики, извадени от контекста, това няма как да стане. Дори промяната на преговарящите е един от вариантите това да се случи, дипломацията знае как", каза пред БНР Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме".

Според нея "група политици с просташки политически език" се опитват да провалят и възможния мандат за правителство, и възможната актуализация на бюджета.

"По-добре нови избори, макар и скъпи, отколкото лошо скъпо правителство", каза още Капон.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?