Кадиев даде главния архитект на София на Комисията за конфликт на интереси

Депутатът от БСП и бивш общински съветник Георги Кадиев сезира Комисията за конфликт на интереси за главния архитект на София Петър Диков и шефа на транспортната дирекция в Столична община Димитър Петлешков.

 

Поводът Кадиев да сезира комисията е, че повече от две седмици столичният кмет Йорданка Фандъкова не е предприела никакви мерки след изнесена в медиите информация, че Диков и Петлешков са били в управлението на частни фирми до пролетта на 2013 г., въпреки че заемат постовете доста преди това.

 

Петър Диков е бил управител и съсобственик в частната фирма "Арх Ком Про“ до средата на 2013 г. "Дори и да е подал заявление за излизане от управлението на тази фирма, законът не прави разлика между формалното и фактическото управление. Съответно от законова гледна точка г-н Диков е управител на "Арх Ком Про“ ООД допреди около месец“, посочва Кадиев в сигнала до Комисията за конфликт на интереси.

 

Факт е, че съм пропуснал официално да изляза от фирмата, заяви арх. Диков пред Mediapool. Той обясни, че фирмата не работи от 2001 г., когато е починал собственикът ѝ и "от тогава до днес не е взел нито една стотинка“. Диков заяви още, че няма притеснения относно проверката на Комисията за конфликт на интереси.

 

В идентична ситуация е и Димитър Петлешков, директор на дирекция "Транспорт“ в Столична община. Той е регистриран като едноличен търговец "Димитекс – Димитър Петлешков“, според търговския регистър, пише Кадиев в жалбата до Комисията за конфликт на интереси.

 

И в двата случая, освен явно нарушение на Закона за държавния служител, според който е забранено участието им в частни фирми, става дума и за потенциален конфликт на интереси, смята Кадиев. За това той иска от Комисията за конфликт на интереси да провери, освен формалното нарушаване на двата закона, дали "има данни за извършени престъпления в полза на частни фирми, които са тяхна собственост или на техни свързани лица“. В случай, че се има данни за извършени престъпления Кадиев моли комисията за конфликт на интереси да уведоми прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България