Кадиев и Столична община в спор за загубени 36.6 млн. лв. от данък върху колите

Кадиев и Столична община в спор за загубени 36.6 млн. лв. от данък върху колите

Столична община и депутатът от БСП и дългогодишен общински съветник Георги Кадиев влязоха в задочен спор губи ли София от неплащането на данък върху автомобилите.

 

Столична община ежегодно е ощетявана с 36.6 млн. лв. годишно заради несъбран данък на близо 40% от регистрираните автомобили в София, съобщи Кадиев като се аргументира с официални документи.

 

Грешно подадени данни от държавната компания "Информационно обслужване" са причината София "да губи" от невнесен данък за автомобилите. Това стана ясно от обяснението на зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов пред Mediapool. По думите му посочената цифра не е за броя на автомобилите, а за собствениците им, откъдето идвало и объркването.

 

Версията на Кадиев

 

В Столична община са регистрирани 398 759 леки автомобили към края на 2013 г. Това става ясно от писмо на Столична община до зам.-министъра на финансите Людмила Петкова, приложен към сигнала на Кадиев. В същото време, според официална информация на СДВР, в КАТ са регистрирани 642 969 в София.

 

Разликата от 244 210 леки коли коства на общината ежегодно 36.6 млн. лв., посочва Кадиев.

 

Той е настоявал многократно за синхронизиране на регистрите на Столична община и КАТ за да се засекат данните и да се предприемат стъпки за събирането на данъка. До момента обаче не са предприети никакви конкретни стъпки в тази посока, каза Кадиев.

 

Ако двете системи бъдат синхронизирани, София би спечелила поне 105 млн. лв. от събирането на данък автомобил, защото налогът е дължим за 5 години назад и се начисляват и глоби, посочва Кадиев.

 

Тези пари са достатъчни за изграждане на детски градини за 15 000 деца, с което напълно ще се реши проблема с недостига на места в столичните забавачки, посочва Кадиев.

 

Той изчисли, че със 100-те милиона лева могат да се построят още 4 км метро, да се направят приюти за 84 000 кучета, да се купят 190 нови тролеи или да се изградят 210 км велоалеи.

 

Според Кадиев неприемането на действия за синхронизирането на двата регистъра граничи с "престъпна небрежност" от страна на столичния кмет Йорданка Фандъкова и общинската администрация.

 

Версията на Столична община

 

В документа действително е посочено, че регистрираните леки автомобили са 398 759, но това се дължи на грешно подадени данни от "Информационно обслужване", каза Дончо Барбалов.

 

След повторно поискана справка, след сигнала на Кадиев, от държавната фирма посочили, че 398 759 е числото на собствениците на леки коли, а регистрираните са 655 754, каза Барбалов.

 

"Така че няма ощетяване на общината. Съжалявам, че трябва да разочаровам г-н Кадиев, но няма драма", каза Барбалов.

 

За 2012 г. приходите на Столичната община от данъка върху автомобилите е около 60 млн. лв. годишно или средно по 150 лева на автомобил.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?