Кадиев: Как БНБ допусна всичко това, за какво взимат заплати?

Снимка: БГНЕС

Съобщението на БНБ за резултатите от одита в Корпоративна търговска банка (КТБ) оставя повече въпроси, отколкото отговори, коментира бившият депутат и БСП и бивш зам.-министър на финансите Георги Кадиев във Фейсбук.

 

Той поставя въпросите си в реда по текста на съобщението:

 

1. Защо са канени само определени медии? Прозрачността е задължително първо условие при криза на доверие.

 

2. "Резултатите по отношение на Креди Агрикол-България са положителни. Това е добре управлявана банка с добри банкови практики. Състоянието на кредитния портфейл е много добро". Тогава защо я одържавявате?

 

3. "Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв." 3.5 млрд. лева са 7 % общия кредитен портфейл на цялата банкова система. И са отпуснати без документи? А на нас ни искат касови бележки за 2 лева в магазина?

 

4. "Не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си. Не могат да бъдат оценени също така и наличието и качеството на обезпеченията, което от своя страна води до невъзможност за съставяне на крайно заключение за състоянието на кредитния портфейл в размер на 3.5 млрд. лв. За съжаление тези действия не могат да бъдат регистрирани с инструментариума на дистанционния банков надзор и навеждат на мисълта за умишлени злоупотреби." И като не става с дистанционен банков надзор, къде е надзорът на място? За какво взимат заплати?

 

5. "По данни на квесторите на 19 юни тази година чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка 205 887 223 левова равностойност в брой". Изтеглени в брой? Със заявка от предния ден? И БНБ не знае? И на никого в БНБ не светна червената лампа?

 

6. "Прехвърляне на всички "добри“ активи и пасивите на Корпоративна търговска банка в Креди Агрикол". Няма такава терминология добри активи и пасиви. Кой ще определи това? Добри по душа или как? Има лоши кредити, има необслужвани кредити, има кредити без обезпечение и т.н., но няма добри и лоши активи и пасиви.

 

7. "Единственото изключение от това, подчертаваме, ще бъде мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка и свързаните с него фирми и лица". По последните данни лошите кредити в КТБ са 1.78 % от портфейла. Те вероятно не са свързани с мажоритарния собственик. Добри активи ли са или лоши? И къде отиват?

 

8. "Законодателят е вменил правата и отговорностите за функцията банков надзор на подуправител, ръководител на управление Банков надзор. Управителят и другите членове на Управителния съвет на централната банка нямат никакви директно възложени задължения, нито права по отношение на текущия банков надзор". Браво. Прехвърлиха отговорността. И за какво взимате заплати? Нали управителят предлага подуправителя, неговата отговорност?

 

9. Какво се случва с клиентските активи на инвестиционния посредник КТБ, които са над 2 млрд. лева?

 

10. Какво се случва с договорните фондове на КТБ? Те добри или лоши пасиви са?

 

И още куп друг въпроси, които постоянно се появяват. Оставям криминалните въпроси настрана. Най-важният въпрос е как БНБ допусна това да се случи? И какво ще променим там, за да не се повтори никога това, на което ставаме свидетели в момента.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?