Кадиев: Кандидатурата ми за кмет на София не е обречена

Кадиев: Кандидатурата ми за кмет на София не е обречена
БСП- София очаквано утвърди номинацията на Георги Кадиев за кандидат кмет на столицата. Въпреки че първоначално имаше 13 кандидати, само Кадиев внесе документи и мотивационно писмо и остана единственият претендент на БСП за овакантения от Бойко Борисов кметски пост.

Пред пленума на градската червена организация в понеделник той повтори, че е искал да се съревновава с няколко силни кандидатури, включително и със самия лидер на БСП Сергей Станишев, но това не му отдало.

"Това, което днес ми се случва, следва естествения ход на събитията", каза още Кадиев, като посочи, че вече има опит като зам.-финансов министър в предния кабинет, сега като общински съветник от БСП и като директор на борда на "Топлофикация - София".

Кадиев прогнозира, че на кметските избори през ноември ще има "чист избор между ляво и дясно".

Той отхвърли мненията, включително и на Сергей Станишев, че БСП трябва да издигне в София "широко скроен" кандидат, а не тяснопартийна кандидатура.

"Не приемам тезата, че кандидатурата трябва да е широко скроена. Кое го е прави широко скроен кандидата – това, че освен БСП е обиколил още няколко партии ли!?", попита риторично той и се зарече да води достойна битка.

Правилното в момента е издигането на партиен кандидат, който да може да събере достатъчно периферия, който да не се срамува, че е член на БСП, който да предложи достойна битка на дясно срещу ляво, каза Кадиев.

"По никакъв начин не се считам за обречен. Дори и да загубя, няма никаква драма в това нещо. Не съм си поставил за хиперзадача да бъда кмет на София. Човек губи – човек печели, идва следващото предизвикателство. Отговорността е много висока, защото една тежка загуба на БСП сега ще постави партията в още по-тежко положение, отколкото е в момента. Поемам риска да загубя както личен имидж от тежка загуба, така и имидж за цялата БСП”, каза още той.

"Мисля, че ще бъде добър двубой или трибой. Мисля, че мога да предложа алтернатива на ГЕРБ и като разбиране какво трябва да се случи в София, и като политическа визия за града какво трябва да се случи оттук нататък, и като личностни качества”, каза Кадиев.

Той заяви на делегатите на пленума, че има нужда от тяхната помощ. Тези, които не искат да помагат, много моля поне да не пречат. И на това ще съм благодарен, добави Кадиев.

С думите, че знае в каква обречена битка влиза Кадиев, Татяна Дончева настоя "да не си пречим един на друг". Тя предложи в следващите две седмици БСП да проведе една "мозъчна атака" за това какво може партията да извади в момента като потенциал.

"Партията буквално в момента е без никакъв тонус, без никакъв живец. Затова нека да видим какво може да извадим от партийните си човеци в този момент", каза пред съпартийците си Дончева, която преди четири години бе кандидат-кмет на БСП в София, но загуби от Борисов.

От залата се чуха и призиви на градската партийна конференция, която ще е на 7 октомври да бъде поканен и лидерът на партията Сергей Станишев.

Красимир Премянов, който бе сред номинираните за кандидат-кмет, но се отказа, заяви, че най-правилното за София е било Станишев да се включи в битката за кметския пост.

"Не ми е ясно какво го накара да се откаже, Станишев имаше шанс да се включи в битка за политическа реанимация и реабилитация на БСП, а и на самия него", коментира Премянов.

От своя страна лидерът на БСП – София Румен Овчаров настоя да не се смесват кампанията за София и конгреса на партията, който ще се проведе на 18 октомври.

Кадиев също увери, че не гледа на изборите в София като част от вътрешната кампания в БСП. "Не съм кандидат за председател на БСП. Най-малкото заради това, че двата избора почти съвпадат един с друг и не може да участваш в две първенства едновременно”, заяви той.

ГЕРБ най-вероятно ще издигне за свой кандидат Йорданка Фандъкова, в момента министър на образованието и бивш зам.-кмет на Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България