Кадиев освободен от борда на столичното парно

Членът на Столичния общински съвет и БСП-кандидат за кмет на София Георги Кадиев е бил освободен от поста председател на съвета на директорите на "Топлофикация-София". Това е станало със заповед на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, съобщиха от предизборния щаб на Кадиев.

Георги Кадиев е подал молба за освобождаване от поста на 10 юли, като мотив за искането му е променената политическа обстановка, предстоящото сформиране на ново правителство и принципното разбиране, че то трябва да поеме политическата отговорност по отношение на "Топлофикация-София", се посочва в съобщението.

На 10 октомври Кадиев е подал втора молба, с която е напомнил за желанието си за напускане на поста с мотивите, изразени в първата молба, отбелязват от предизборния щаб. Този път вече искането му било удовлетворено от Министерството на икономиката, което е собственик на столичното парно, но планира да върне акции на общината. Кметството притежаваше 58 на сто от дружеството, но то премина във владение на държавата заради натрупани газови дългове за 240 млн. лв. Те бяха изчистени с отпускане на заем от бюджета за “Българския енергиен холдинг“, който ги даде на дъщерната си “Булгаргаз“ в очакване столичното парно да се включи в активите на БЕХ. Новата власт на ГЕРБ обаче се отказа от тази схема и сега върви процедура по прехвърляне на целия дял в собственост на общината. След това се планира топлофикацията да бъде продадена и оздравена, а за газовия заем от бюджета най-вероятно ще стане отговорен частният собственик.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?