Кадиев пак наопаки: БСП да се съберат до седмица за актуализацията на бюджета

Депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев. Сн. БГНЕС

Депутатът от левицата Георги Кадиев призова колегите си от БСП да не бягат от защитата на актуализацията на бюджета, а да се съберат на извънредно заседание на парламента в рамките на седем дни след наложеното президентско вето. Кадиев, чието мнение по важни теми често се разминава с партийната линия, е изложил на страницата си във Фейсбук грешните ходове на социалистите, които можело да доведат до "ритуално самоубийство".

След като държавният глава върна в сряда ключови текстове от закона, премиерът Пламен Орешарски и депутатът от БСП Антон Кутев казаха, че ще бъдат проведени редица срещи със синдикати, бизнес организации и НПО за фискалната политика и актуализацията на бюджета. Председателят на НС Михаил Миков пък обяви, че ще свика извънредно заседание за закона на 30 август, ден преди официалния край на депутатската ваканция (първото редовно заседание обаче трябва да е на 4 септември).

ГЕРБ обаче настояха за неотложно гледане на актуализацията и внесоха в деловодството на НС 77 подписа с такова искане, което според парламентарния правилник задължава Миков да събере народните представители в седемдневен срок.

Кадиев е единственият представител на БСП, който публично заявява, че това искане трябва да бъде уважено.

"Президентското вето е със слаби аргументи, но фактите са факти. Има вето, има подписи за свикване на извънредна сесия на парламента съгласно чл. 78 на Конституцията. Съгласно чл. 43 от Правилника на НС това заседание трябва да е в рамките на 7 дни, вкл. и по време на ваканция.

И ако ГЕРБ се държи като отчаяна опозиция и с процедурни хватки опитва да блокира актуализацията, БСП НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ТОВА. Актуализация на бюджета е израз на воля за промяна на приоритетите, за разграничаване от бюджета "Дянков". Не може сега да бягаме от защита на тази актуализация. Заседание трябва да има в рамките на 7 дни, ние трябва да опитаме да съберем максимален брой депутати, да отидем на гласуване, и каквото стане.

Всякакви процедурни похвати от рода да отлагаме заседанието или да се съберем, но да не се регистрираме, за да няма кворум за започване на заседанието биха били ритуално самоубийство. Ще повлекат искания за оставка на председателя на парламента, ще дадат храна за протести и ще се пишат на сметката на БСП. Ако ветото бъде отхвърлено, добре. Ако не бъде, поне ще стане ясно кой на коя страна е. И ще направим нова актуализация през септември, вече и на базата на повече информация за приходите”, написа Кадиев във Фейсбук.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?