С промяна в Закона за политическите партии

Кадиев предлага субсидията на ГЕРБ да бъде орязана заради отсъствието им от НС

Държавното финансиране на партиите вероятно няма да се промени

Кадиев предлага субсидията на ГЕРБ да бъде орязана заради отсъствието им от НС

Депутатът от БСП Георги Кадиев е внесъл предложение за промяна в Закона за политическите партии, което, ако бъде прието, би довело до намаляване на субсидията на ГЕРБ, заради неявяването им в Народното събрание.

Вчера бе крайният срок, в който парламентаристите можеха да внесат идеите си за промени в нормативния акт. Преработката му се наложи, защото законодателите поискаха да прекратят принципа “субсидията следва депутата”. В мандата на 41-то Народно събрание честа практика бе народни представители да напускат парламентарните си групи и, обявявайки принадлежност към друга формация, да пренасочват “полагаемите им се” държавни пари към партии, от които не са избрани. На този принцип част от народните избраници от "Атака“ и РЗС напуснаха групите си и техният пай от субсидията се вля в тази на ГЕРБ.

Покрай това благовидно предложение обаче националистическата формация на Волен Сидеров се опита да изнуди БСП и ДПС, които зависят от него, парламентът да обезкръви партиите, които не са влезли в НС. От “Атака” настояха всички формации, които не са прескочили 4%-та бариера, да нямат право на държавно финансиране. Тази “мярка” на практика щеше да затрудни силно конкурентната им националистическа партия – НФСБ.

Предложението на “Атака” бе прието на първо четене, което предизвика брожение сред всички формации, останали извън парламента. В резултат на това мнозинството на БСП и ДПС удължи срока за предложения по нормативния акт преди второто му четене.

Преди седмица депутатът Георги Кадиев внесе предложение за нова форма за изчисляване на субсидията. Според нея всяка формация ще получава по 6 лв. на глас, ако е спечелила над 1% на парламентарни избори. Кадиев предлага обаче партиите, които са прескочили 4% и са влезнали в парламента, да вземат и по 45 000 лв. допълнително на година за спечелено депутатско място.

Така държавното финансиране за парламентарните партии ще бъде намалено символично, а субсидията на извънпарламентарните ще е наполовина по-ниско.

Дни по-късно, обаче Кадиев е решил да допълни идеите си и да “мотивира” депутатите от ГЕРБ да посещават пленарната зала, която напуснаха демонстративно преди седмици. Според новите текстове, които социалистът е внесъл, всяка партия, която не влиза в пленарната зала, ще подлежи на санкция – пропорционално намаляване на средствата ѝ.

“Мярката” е пряко насочена срещу депутатите от ГЕРБ, които бойкотират парламента. Не се знае дали идеята на Кадиев ще бъде приета. “Склонни сме да подкрепим намаляването на цената за получен глас – от 12 лева, както е сега, на шест, но едва ли бихме порязали колегите от ГЕРБ по този начин”, заявиха пред Mediapool социалисти.

Напускането на пленарна зала е нормален парламентарен инструмент, няма как да го ограничим. Друг е въпросът, че колегите от ГЕРБ го ползват меко казано глупаво”, твърдят още от БСП.

Междувременно от формацията на Бойко Борисов са внесли предложение, с което се иска текстовете, отнемащи субсидиите на извънпарламентарните партии, да отпаднат. Депутатите щели да поискат намаляване на държавната издръжка за всички субекти, получили над 1% на избори, но щели да внесат предложението си в Закона за държавния бюджет, тъй като сумата за получен глас на вот е регламентирана там.

Тезата за намаляване на партийните субсидии не е нова и се застъпва от почти всички партии. Сходни виждания имаха и БСП и ДПС, докато бяха в опозиция, но пък тогавашните управляващи ГЕРБ нямаха такива намерения. Сега, когато вече са във властта, но все пак несигурни докога, БСП и ДПС се въздържат да орежат по-решително държавните пари за партиите, а ГЕРБ казаха, че субсидиите не бива да са толкова щедри.

Най-вероятно ще натежат гласовете на ДПС, които искат статуквото да се запази и формациите да не променят начина си на финансиране от държавата.

Споделяне

Още от България