Кадиев: Протестите ни висят като камък на шията, заради тях намалихме партийните субсидии

Когато ГЕРБ започне да се разпада, ще се видят и пукнатините между БСП, ДПС и "Атака", смята депутатът

Георги Кадиев. Сн. БГНЕС

"Протестите ни висят като камък на шията и ние непрекъснато внимаваме какво правим. Ако го нямаше този натиск, въпросът с партийните субсидии нямаше да се промени и 99% от депутатите не биха разгледали този въпрос. Намаляването на субсидиите е стъпка в правилната посока, която трябва да бъде последвана от още стъпки", коментира пред БНТ депутатът от левицата Георги Кадиев, чието мнение често се различава от официалното за партията му и той охотно играе ролята на вътрешна опозиция.

Кадиев заяви, че законът за личните фалити влиза в приоритетите на управлението заедно с други актове в икономическата и финансовата сфера. Според него обаче "там има доста противоречия и противостоене от страна на банковия сектор" и "трябва много да внимаваме да не създадем проблеми на банковия сектор".

Има огромен риск с постъпленията в бюджета, предупреди Кадиев. "Поне още 300 милиона (лева) няма да бъдат изпълнени и вината е и наша. Необходим е сериозен ръст на икономиката и сериозен ръст в събираемостта, особено в агенция "Митници", за да бъдат изпълнени заложените параметри в бюджета за догодина", коментира Кадиев, който често изказва мнение, различно от официалното за неговата партия.

Алтернативата на сегашното управление е ГЕРБ да се върне на власт. Можем да имаме всякакви различия в парламента, но нито един от нас не иска ГЕРБ да се върне на власт, каза още депутатът.

"Парадоксът е, че колкото по-дълго ГЕРБ стои обединен, толкова по-дълго и ние ще сме обединени", обясни той и добави: "В момента, в който ГЕРБ започне да се разпада, ще видите и пукнатини при нас, то е видимо. Ние сме различни. БСП иска едно, ДПС друго, "Атака" - трето. Под заплахата от връщане на ГЕРБ на власт действаме в една посока."

Депутатът посочи, че парламентът работи много трудно и едва ли ще изкара четири години. "Всеки петък се броим един по един, забавяме се 15-20 минути, докато някой дойде, за да достигнем до 121", каза той и заяви, че за спокойствието на управляващите са нужни поне 140 сигурни гласа, тъй като много от депутатите отсъстват. Отцепилият се от ГЕРБ Георги Марков го няма в парламента, Делян Пеевски също не идва, припомни Кадиев.

Предсрочен парламентарен вот няма да има през май, когато са евроизборите, тъй като вече е късно, смята депутатът. Ако се стигне до избори, те ще бъдат няколко месеца след евровота, прогнозира той.

Споделяне

Още от България