Кадиев се махал заради непреодолими различия с Орешарски

Кадиев се махал заради непреодолими различия с Орешарски

Решението ми за оставката е лично, като мотивите за нея са различията между мен и министър Пламен Орешарски. Това заяви в сряда в кулоарите на парламента зам.-министърът на финансите Георги Кадиев (БСП). Във вторник късно следобед стана известно, че той е депозирал оставката си при министър-председателя Сергей Станишев.

Кадиев допълни, че се надява оставката му да бъде приета от премиера, като подчерта, че „тя е съвсем сериозна” . Последното той каза в отговор на напомнянията в медиите, че още преди три месеца се зарече да се оттегли, но не го направи.

“В никакъв случай оставката ми не е от този тип, които някои преди мен са подавали с тайната мисъл да не им я приемат”, коментира Кадиев, като посочи случая с уж подадената, но неприета оставка на предишния министър на финансите Милен Велчев (НДСВ) пред тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски.

“Считам, че начинът, по който трябва да се работи, е друг”, продължи да обяснява различията си с Орешарски Кадиев. Те били главно в областта на данъчната политика и оценките на работата на приходната агенция, както и за „допустимите компромиси, които Министерството на финансите (МФ) е направило в определени случаи”, обясни още зам.-министърът.

На въпрос дали включва в различията и работата на агенция “Митници”, той каза, че има неща, които не могат да се кажат публично и си остават във финансовото министерство. “Достатъчно е това, че има различия и съвсем нормално е зам.-министър да си тръгне в такава ситуация”, бе лаконичен Кадиев.

Запитан кои виждания, свързани с данъчната политика, не се споделят от Орешарски, Кадиев каза, че “не са нищо драматично, имахме разногласия по Закона за безмитната търговия и по данъчната ставка за хазарта”. Той смята, че трябва да има единна ставка за всички видове хазартни дейности.

Кадиев, който е и член на ВС на БСП, обясни, че се връща в частния бизнес и ще помага на партията като редови член.

Още от началото на работата си като зам.-министър, Кадиев се отличи с публичното изговаряне на собствени виждания за данъчната и приходната политика, които се отличаваха от официалните и изпълваха с неприязнени чувства началниците му.. Въпреки че отговаря за митниците и приходната администрация, той нямаше властта да извърши подбора на екипа в двете структури. Не бе искано съгласието му нито дали Асен Асенов, който е на поста шеф на митниците още от времето на предишното правителство, да остане на мястото си, нито бе взето мнението му, когато Орешарски назначи Мария Мургина за директор на Националната агенция за приходите (НАП).

В последните месеци Кадиев бе фактически изолиран във финансовото министерство.

Според участници на пленума на БСП в неделя, Кадиев направил остро изказване, в което посочил проблемите в НАП, хазарта, безмитната търговия и обяснил, че не се е справил с тях заради различията си с Орешарски. Той изтъкнал, че проблемите са много отдавна и че е искал да си подаде оставката още преди месеци, но бил спрян, за да не попречи на кампанията за избор на евродепутати.

Като илюстрация за проблемите в приходната част Кадиев посочил, че през 1998 г. са били отпечатани 60 млн. алкохолни бандероли, през 2002 г. – 38 млн., а през 26 млн., при условие, че производството и продажбата на алкохол в никакъв случай не е намаляла. Това не е пример за добра събираемост на акцизи, обяснил Кадиев.

Той отправил критика и към работата на приходната администрация, която имала, според него, неработеща централизирана структура. Кадиев изтъкнал още, че законите за безмитната търговия и за хазарта са били така написани, че да защитават определени интереси.

Думите му на пленума били посрещнати с мълчанието на Станишев.   

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?