Кадиев: В зала "Арена Армеец" имаше фолк концерт за 12 хиляди учители

Георги Кадиев, сн. БГНЕС

Независимият депутат Георги Кадиев определи учителския събор в зала “Арена Армеец“ като “фолк концерт за 12 хиляди учители“ по време на петъчния парламентарен контрол, на който отправи въпрос относно учителските възнаграждения към премиера Бойко Борисов.

На учителския събор в неделя Кунева обяви, че възнагражденията ще се увеличат, но ден по-късно Борисов отрече това.

Премиерът заяви в парламента, че обсъждане за учителските заплати в кабинета досега не е имало, защото е рано. “Бюджетът го правим септември-октомври месец”, заяви Борисов. По думите му е безспорно, че всеки министър иска да постигне високи резултати в своята област, но правителството се стреми да балансира между отделните политики.

“Приемам, че г-жа Кунева е пожелала нещо, което безспорно всички искаме. Това, което тя винаги е чувала от мен е, че искам да се повишават доходите, включително и на учителите”, допълни още той.

В реплика Георги Кадиев шеговито посочи, че оставката на образователният министър Меглена Кунева няма да предизвика шок в Европа, правейки аналогия с оставката на британския премиер Дейвид Камерън след референдума в полза на излизането на страната от ЕС.

Кадиев цитира текст от подписания между образователното министерство и синдикатите Колективен трудов договор. “Чл. 27 казва, че Министерството, съвместно със социалните партньори, предприема действия за осигуряване на увеличаване на минималната работна заплата за педагогически специалисти с не по-малко от 10% и допълнително трудово възнаграждение за лекторските часове с не по-малко от 20% от 1 януари 2017г. Вие как тълкувате това?”, обърна се Кадиев към Борисов.

В дуплика премиерът посочи: “Подписаният документ най-вероятно иска да каже, че всички много активно ще преговаряме от сега нататък по тази тема. Ще участваме и ние с финансовия министър в процеса”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?