Кадиев: Законът за офшорките имаше за цел да "опраска" някого, а друг не

Йордан Цонев е против облекчаването на режима

Георги Кадиев

Така нареченият закон за офшорките, който беше приет по времето на правителството на Пламен Орешарски, имаше за цел "да се опраска някой, а друг не". Това заяви независимият депутат Георги Кадиев в сряда пред бТВ.

Според него България и Европа имат различно разбиране за офшорните компании. "Ние разбираме това като престъпен или корумпиран капитал, който се опитва да влезе в България. Те го разбират като данъчно оптимизиране", смята Георги Кадиев.

По този начин той обясни острата реакция на Европейската комисия срещу Закона за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици, известен като закона за офшорките.

Въпреки че измина повече от година от приемането на закона, и досега редица текстове от него все още не са приложени на практика. Като пример Кадиев посочи регистрите на собствеността на офшорните компании, които не са създадени.

Причината за появата на толкова офшорни фирми у нас е желанието да се легализира "скрит, престъпен капитал", смята депутатът. Според него предлаганите от финансовото министерство облекчения ще направят ненужен подобен закон.

В края на август Министерството на финансите предложи промени в закона, с които се облекчава режимът на дейност за офшорните компании в 14 сфери. Сред тях са банки, медии, застрахователни и пенсионни дружества, публичните компании, футболни отбори, социологически агенции и др. Промените дават право до 10% от капитала им да е собственост на дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. Очаква се промените да влязат в сила от 1 януари 2016 г.

Законът за офшорките беше предложен от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски, който не успя да оглави ДАНС.

Според Цонев българският закон е прекалено рестриктивен и по тази причина от Европейската комисия са поискали промени, съобразени с европейските директиви в областта.

Той уточни, че законът, предложен от него и Пеевски, е бил отговорът на срещата на Г 20, на която се е коментирала вредата от офшорните компании и укриването на данъци.

Нашият закон е първият подобен в Европа и още тогава авторите му не са претендирали за съвършенство, стана ясно още от думите на Цонев. По тази причина и в проекта са приети всички предложения, направени от заинтересовани лица, бизнеса и дори на депутата Георги Кадиев, който сега критикува нормативния акт, отбеляза Йордан Цонев.

Цонев заяви, че ще се въздържи по време на гласуването на промените в парламента, защото те предвиждат облекчаване на режима, а неговото мнение е, че той трябва да бъде затегнат.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?