Кадиров потвърди изпращането на чеченски войници в Алепо

Рамзан Кадиров

Лидерът на руската република Чечения Рамзан Кадиров потвърди, че в Сирия са били изпратени чеченски войници като част от батальона на руската военна полиция, целящ да гарантира сигурността в Алепо - нещо, което до момента отричаше, припомни Франс прес.

Кадиров отбеляза в акаунта си в Инстаграм посещението на чеченски представители в Дамаск и Алепо, пишейки, че те "посетиха батальона на военната полиция на министерството на отбраната, в чийто състав влизат млади чеченски военнослужещи".

Чеченският лидер добави, че те разказали с гордост каква чест е за тях, че със службата си защитават мира и реда в северния сирийски град и пазят мирното население от терористите.

През декември миналата година, след превземането на Алепо, руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че между 300 и 400 руски войници ще бъдат разположени, за да пазят реда и да създадат основата за полицейска служба в освободения град, отбелязва АФП.

Кадиров не уточни колко чеченци участват в батальона, но до момента той отричаше участието на войници от ръководената от него кавказка република в сирийския конфликт. В началото на декември миналата година руски медии вече съобщиха за изпращането на съставени от чеченци батальони на военната полиция, чиято задача е да гарантират сигурността на отнетите от бунтовниците квартали на Алепо, но Кадиров отрече.

Присъствието в северния сирийски град на чеченци, които изповядват сунитския ислям, позволява според експертите да се вдъхне увереност на местното сунитско население.

Шиитските групи, които се бият на страната на сирийския президент Башар ал Асад, често смятат населението за враждебно.

На 22 декември режимът в Дамаск обяви, че е възстановил изцяло контрола си над Алепо. Това е най-голямата му победа срещу бунтовниците от началото на конфликта през 2011 г., станала възможна благодарение на помощта на Русия и Иран, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?