Кадри на НДСВ със суперлативи за предложения премиер и екипа му

Само качествата им обаче не са достатъчни за подкрепа от останалите партии

Кадри на НДСВ със суперлативи за предложения премиер и екипа му

Предложеният за премиер от Слави Трифонов – Николай Василев, очаквано получи серия похвали от свои бивши съпартийци от НДСВ, които във вторник коментираха проектокабинета на "Има такъв народ". От думите на бившия енергиен министър на НДСВ Мирослав Севлиевски стана ясно, че вероятно Трифонов се е спрял на Василев с надеждата да му осигури липсващото мнозинство в бъдещето Народно събрание.

"Слави Трифонов е докарал 65 свои депутата и очевидно очаква Ники Василв да му събере останалите 60. Дали Ники Василев е в състояние да го направи, аз не знам, но ако не се говори, както досега партията на Слави правеше, няма как да се случи още 60 депутата да дойдат", каза Севлиевски пред бТВ.

Според него и Николай Василев, и Любомир Дацов, и дипломатът Ради Найденов стават за премиери.

Водородната икономика и защо бананите у нас са по-евтини от краставиците

"И Ники Василев, и Любо Дацов, и Ради Найденов. И тримата стават за министри и министър-председатели. И тримата стават за всичко", каза Севлиевски. А след това уточни, че Дацов е човекът, който ще разбере какво е водородна икономика и може да я приложи. Василев, пък за разлика от други министри, можел да обясни защо в "България бананите струват по-евтино от краставиците".

"Самият Ники Василев като тогавашно юпи се реализира добре, изкара два пълни мандата по четири години. Бил е министър на три министерства, очевидно има опит. Познавам го и казвам, че става", продължи Севлиевски.

На въпрос как ще коментира твърдението на бившия премиер Бойко Борисов, че определени икономически кръгове стоят зад кабинета на Трифонов, Севлиевски каза - "този разговор е толкова стар, че вече безсмислен".

Севлиевски смята, че не е възможно Слави Трифонов да стои отстрани "като аятолах".

"Вижте, няма да оцелее и ще започне да ходи в парламента и да се занимава с политика. На царя му го внушиха, че така може да стои дистанцирано като аятолах. Очевидно не става, няма да стане и сега", каза той.

Шулева: Великолепен избор, партиите да се разберат за общи приоритети

Бившият социален министър в НДСВ Лидия Шулева пък посочи, че "изборът на хората е великолепен, поне на първо четене".

"Въпросът опира до това дали това правителство ще получи подкрепа в парламента, дали партиите ще си говорят и ще се споразумеят за общи приоритети и ще дадат шанс на това правителство. За да имаме работещ парламент и правителство, са необходими разговори между политическите сили - нещо, което липсва до момента". Тя похвали Василев като голям експерт, особено в бизнеса.

Милен Велчев: Да се върне доверието на чуждите инвеститори

Правителството начело с Николай Василев, ако бъде гласувано, трябва да върне доверието на чуждестранните инвеститори. Финансовата стабилност на страната е гарантирана и то може да се фокусира върху малко по-далечни действия. Така бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев, коментира предложението на Слави Трифонов за кабинет, в който премиерът и двама министри са свързани с управлението на НДСВ.

"Познавам прекрасно Николай Василев, Любомир Дацов и някои от другите предложения за министри на "Има такъв народ". Трудно ми е да си представя по-подходящи кандидати за тези постове с оглед на личните им качества и натрупания опит", заяви Велчев.

Според него Николай Василев има богат административен опит, с какъвто малцина могат да се похвалят.

"Николай Василев освен образователните си квалификации е и единственият, който е управлявал не е едно, не две, а три министерства и съответно има опит в тях", каза той и добави, че споделя на 100% икономически възгледи на своите бивши колеги. "Знам какво мислят и смятам, че е в правилната посока", добави той.

Според Велчев нищо не налага аварийни действия - нито състоянието на бюджета, нито нещо друго.

"В средносрочен план правителството трябва да предприеме действия за укрепването на доверието на инвеститорите, за създаване на по-добра бизнес среда. Това няма да е лесно, защото през последните 10 години бе създадено доста голямо недоверие сред инвеститорите. Това си личи по статистиката за преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ), както и в оценките на ЕС за администрацията", каза бившият финансов министър.

Станимир Илчев: Не е вярно, че НДСВ се връща във властта

"Отхвърлям допускането, че НДСВ се връща във властта, че някакъв невероятен тласък би се получил в нашите редици", коментира пред БНР Станимир Илчев, съпредседател на НДСВ.

"Един човек е призован да бъде министър-председател, предложено му е, той се е съгласил. По-важното е да се припомнят действията на Николай Василев като вицепремиер, министър на икономиката, на транспорта, на държавната администрация, да го сравнят с неговите предшественици, да видят какво е правил след 2009 година", каза Илчев.
Той посочи, че партията не е загубила нищо от това, че хора като Делян Пеевски и Бойко Борисов са загърбили навремето НДСВ.

"Ние загубихме от системното стигматизиране на царя и на НДСВ", каза Илчев.

Според него историческият процес е като река - "една река може да е бърза, дълбока и силна, но друга река може да е серия от плитчини".
"Има елемент на повтаряемост, на нещо видяно, но то не е същото. Страната не е същата. Нейният профил в света е различен, възможностите ѝ са несравнимо по-изгодни като старт за едно ново правителство, отколкото бяха през 2000, 2003, 2007 година. Най-голямата ми надежда е свързана с това, че младите хора са не просто млади и енергични, а с това, че те са органически чужди на елементарната кражба, на прозаичната конюнктура, на семплия и повърхностен кариеризъм, което ги прави в ръцете на полуграмотни хора слепи оръдия и слепи изпълнители, включително и на погрешни решения", коментира още Станимир Илчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?