Кадри на Цветанов ще бранят секретната информация в държавата

Новият шеф на ДКСИ е част от близкото обкръжение на министъра заедно със Станимир Флоров

Снимка: БГНЕС

Досегашният шеф на кадровата дирекция в МВР Борис Димитров поема Държавната комисия по сигурност на информацията (ДКСИ) след изтичането на втория мандат на Цвета Маркова, реши в сряда Министерският съвет.

Димитров бе назначен на високия пост в МВР след встъпването в длъжност на вътрешния министър Цветан Цветанов през 2009 г., като по неофициална информация на Mediapool в миналото двамата са делили един кабинет в същата дирекция. Задълженията му в МВР ще бъдат поети от Върбан Минков, който до момента заместваше Димитров в негово отсъствие.

 

Освен, че досега работеше в дирекцията на МВР, към която преди години бе зачислен самият министър Цветанов, двамата имат и друго сходство в биографиите си. Подобно на МВР шефа Борис Димитров е завършил Института за следдипломна квалификация към УНСС със специалност "Право". За разлика от Цветанов обаче първото му висше образование не е спортно, а икономическо - "Икономика и организация на труда" в УННС.

 

За Димитров се знае неофициално още, че поддържа близки отношения с шефа на ГДБОП Станимир Флоров, за когото е публично известно, че е в личното обкръжение на Цветанов. Преди да бъде повишен от министъра през 2009 г., Димитров се занимаваше с кадрите в Дирекция "Оперативно издирване".

 

Заместник на Димитров в ДКСИ ще бъде преминалият през всички съвременни служби Васил Ризов, който досега оглавяваше Специализираната дирекция "Класифицирана информация" в ДАНС. Преди това Ризов последователно преминава между 1988 и 2008 г. през командването на взвод в армията, управлението на сектор "Криминален" към бившото военно контраразузнаване, докато то бе под шапката на МО, за да стигне до "Криминална полиция" в СДВР.

 

Освен Маркова от ръководството на комисията си тръгват почти всички останали членове с изключение на Сергей Дамянов. Останалите нови попълнения са досегашният шеф на сигурността на информацията във военното министерство полк. Иван Иванов, както и Петър Петров - досегашен главен експерт към парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси.

 

Единственият "оцелял" от старите членове на ДКСИ – Дамянов, също има показателна професионална биография. Преди да влезе в комисията през 2010 г. той бе назначен лично от вътрешния министър за шеф на инспектората в МВР. Преди това оглавяваше направление "Наркотици" в ГДБОП.

Цвета Маркова бе дългогодишен шеф на ДКСИ, като по време на нейното управление се утвърди практиката високопоставени държавни служители, загубили по различни причини доверието на властта, да бъдат отстранявани след отнемане на допуска им до класифицирана информация.

 

Бившата шефка на комисията се оказа и в центъра на скандал покрай скъпия строеж на нова ведомствена сграда, като от Синята коалиция на няколко пъти поискаха оставката ѝ. Мотивите им бяха, че цената се е удвоила и е злоупотребено с 22 милиона лева. До разследване и повдигане на някакви обвинения обаче така и не се стигна.

 

Става въпрос за настоящата сграда на ГДБОП на бул. "Цариградско шосе", която в края на 2010 г. бе предоставена на антимафиотите. ДКСИ пък се нанесе в бившите помещения на ДАНС на ул. "Черковна", където се помещава и спецсъдът. Агентите пък отидоха в соцсградата на бул. "Черни връх" в столицата, където някога се помещаваше бившото Второ главно управление на ДС, а след него – ГДБОП. Цялото това местене струваше на данъкоплатците 8 млн. лева.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?