Кадри от първия кабинет на Борисов се завръщат по върховете на властта

Новите стари директори поемат Държавния резерв, тотото и БДЖ

На 21 януари 2013 г. Бойко Борисов дава старт на нова система за приемане и обработка на залози в реално време за хазартните игри, организирани от Българския спортен тотализатор. Сн. БГНЕС (Архив)

Смените по върховете на властта вървят по план и голяма част от кадрите в предишния кабинет на Бойко Борисов се връщат обратно на постовете си. "Реставрацията" вече е факт в ръководствата на Държавния резерв, на Българския спортен тотализатор и на БДЖ. Решенията бяха съобщени след първото редовно заседание на правителството в сряда.

Председателят на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" Емил Колев бе освободен, а мястото му заема Станимир Пеев, който беше на този пост от август 2009 г. до май 2013 г. Преди това е бил кмет на Район "Панчарево" в Столична община.

Пеев си тръгна преди година и половина още на първото заседание на правителството на Пламен Орешарски, което сложи на мястото му тогавашния главен секретар на агенцията Емил Колев. Назначението бе коментирано като потвърждение на традицията тази агенция да бъде "под управлението" на близки до ДПС фигури.

През ноември 2011-та тогавашният финансов министър Симеон Дянков обяви, че внася проектозакон за закриване на Държавния резерв, превърнал се в символ на корупция и нечисти сделки. Закриването на структурата, която в момента е пряко подчинена на премиера Бойко Борисов, ще спести на бюджета 80 – 90 млн. лв., мотивира се тогава Дянков, според когото структурата, в която работят около 600 чиновници, е доказано неефективна.

В резерва се съхраняват задължителните запаси на държавата от горива, изисквани от Европейския съюз, химикали, основни храни, цветни метали, резервни части, дървен материал и хартия, лекарства и друго медицинско оборудване и апаратури. Агенцията разполага с 37 складови и зърнени бази. Идеята на Дянков бе управлението на тези съоръжения и техните запаси да бъде поверено на ресорните министерства. Тя обаче срещна силна съпротива и скоро беше забравена.

Завърналият се на поста Станимир Пеев е син на Димитър Пеев, който пък дълги години е преподавател в Академията на МВР в Симеоново.

Дамян Дамянов отново е директор на тотото

Сред първите решения на кабинета "Борисов 2" е и възстановяване на ръководството на Българския спортен тотализатор от времето на първия кабинет на ГЕРБ.

Изпълнителен директор отново ще е дългогодишният треньор по кану-каяк Дамян Дамянов, съобщи спортният министър Красен Кралев. Дамянов е бил в Управителния съвет на спортния тотализатор още по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, когато начело на тото бе Ирена Кръстева, а синът ѝ Делян Пеевски едва започваше кариерата си на "успял млад човек" като учредител на младежкото НДСВ и парламентарен секретар на Министерството на транспорта и съобщенията.

Новият председател на борда на директорите на спортния тотализатор е Живко Вангелов - едно от най-големите имена в българската борба. Вангелов бе в управата на тотото при правителството на ГЕРБ.

Спортният тотализатор е основен източник на средства за българския спорт и вярвам, че новото ръководство ще допринесе максимално за увеличаване на приходите, коментира министър Кралев. Според него този екип ще бъде успешен и това решение е добро за българския спорт.

Няма още яснота по въпроса за заместник-министрите, каза Красен Кралев, но допълни, че до края на седмицата ще даде предложение. Ще има още един заместник и той ще бъде със спортна биография, уточни Кралев.

Директорите Велик Занчев и Владимир Владимиров отново са начело на БДЖ

Членове на управата на "Холдинг Български държавни железници" от времето на първия кабинет на Бойко Борисов са върнати начело на проблемното дружество.

Изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД става Владимир Владимиров, който от октомври 2009 до април 2013 г. бе председател на управата на железниците, но реално бе двигателят на всичко случващо се в компанията. Той заменя назначения от правителството на Пламен Орешарски Християн Кръстев, заел мястото на машиниста Чавдар Трендафилов, който остана член на ръководството.

Председател на борда на "Холдинг БДЖ" ще е Велик Занчев, който също е познато лице за железничарите. Той бе финансов директор на дружеството от юли 2011 г. и също бе за кратко изпълнителен директор на БДЖ. Това стана след напускането през август 2012 г. на тогавашния шеф Йордан Недев, който подаде оставка заради спряната на БДЖ държавна субсидия. Занчев остана на този пост до април 2013 г., когато бе освободен заедно с Владимиров.

От досегашните шефове остава само Филип Алексиев, който стана член на борда през септември 2014 г., но и той вече е бил в управата на БДЖ.

От транспортното министерство мотивират смяната с това, че Владимиров и Занчев познават добре системата на железницата и под тяхно ръководство са били извършени едни от най-тежките реформи, довели до намаляване на дълговете на дружеството с 100 млн. лв.

Ведомството допълва, че основните задачи пред новото ръководство на БДЖ са задълбочаване на преговорния процес с кредиторите и интензивния диалог със социалните партньори, за да бъде завършена реформата в сектора.

Служебният транспортен министър Николина Ангелкова, която сега е редовен министър на туризма, в последните седмици от предишната си работа се беше заела с изготвяне на мерки за подобряване състоянието на железниците. Преди около месец тя получи от ръководството на БДЖ и Национална компания "Железопътна инфраструктура" предложения за незабавни, средносрочни и дългосрочни мерки, свързани с ремонта и поддръжката на подвижния състав и жп инфраструктурата, подобряване на квалификацията на машинистите и план за повишаване на безопасността в железниците. Те трябваше да бъдат обсъдени със синдикатите и след тяхното одобрение да започне прилагането им.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?