Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кадри от силовите структури стават областни управители. За изборите ще отговаря Бойко Рашков

37 коментара
Кадри от силовите структури стават областни управители. За изборите ще отговаря Бойко Рашков

Служебният кабинет, чиято основна задача е да гарантира честни избори на 11 юли, сформира екипа, който ще отговаря за това. Начело застава вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

С организационно-техническата подготовка на вота на централно ниво са натоварени още министрите на финансите, на регионалното развитие, на външните работи, на здравеопазването и на правосъдието.

По места отговорността за провеждането на изборите е на областните управители, които ударно и накуп бяха сменени в сряда. Мотивът е да се гарантира и осигури провеждането на честни избори и намаляване на купения и корпоративен вот, съобщи говорителят на правителството Антон Кутев.

"Това, което има като указание към областните управители, е да гарантират честния вот на изборите", каза той и допълни, че те ще трябва да намалят и възможностите "за купен и корпоративен вот".

От всичките 28 областни управители са назначени 24 нови. Четири области са с временно изпълняващи длъжността на мястото на отстранените. Прави впечатление, че много от тях идват от силовите структури. Шестима от новоназначените са бивши директори на областните дирекции на МВР във Враца, Габрово, Монтана, Плевен, Стара Загора и Търговище.

В областите София, Варна, Добрич и Силистра за изпълняващи длъжността областен управител до избора на титуляри са назначени настоящите заместници. Сред тях е и дъщерята на несменяемата лидерка на учителския синдикат Янка Такева - Живка Такева Първанова. Тя беше временно областен управител на София и през 2016 г., когато бе назначена от Бойко Борисов.

Президентът Румен Радев обясни като логична смяната на областните управители с обяснението, че те работят с изпълнителната власт. "Когато назначавах служебното правителство аз дадох своите кратки указания - честност, прозрачност, но и нулева толерантност към корупцията, престъпността и купения вот. Предполагам, че това са логични действия", каза държавният глава.

Задачите на министрите за изборите

Координацията по изпълнението на дейностите във връзка с подготовката на изборите на 11 юли е възложена на вицепремиера Рашков, реши правителството. Той ще ръководи дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали. Рашков е отговорен и за съхранението на техническите устройства за машинното гласуване. За първи път в секциите в страната и чужбина с над 300 гласоподаватели ще се гласува само машинно.

Министърът на финансите Асен Василев трябва да внесе в МС проект на тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети ще заплащат за предизборната си агитация по БНТ, БНР и техните регионални центрове.

Както обикновено министърът на регионалното развитие и благоустройството – в случая арх. Виолета Комитова отговаря за изготвянето и публикуването на избирателните списъци, Министърът на външните работи Светлан Стоев трябва да подготви произвеждането на изборите в чужбина, а правосъдният министър Янаки Стоилов - в затворите.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, заедно с главния здравен инспектор, пък трябва да определят противоепидемични мерки.

Всички те ще информират премиера Стефан Янев за хода на подготовката на изборите до обявяването на изборните резултати.

Новата смяна областни управители

Областните управители са партийни назначения и биват сменяни с идването на всяко правителство.

Никога досега обаче не са сменяни накуп всички областни управители. Първият служебен кабинет на президента Румен Радев - този на Огнян Герджиков смени повече от половината. Тогава той поясни, че са уволнени само онези, които са свързани с политически партии, докато неутралните, по думите му, остават на постовете си, но някои като този на Монтана, например, напусна сам в знак на протест.

Смяна на областните управители, макар и не цялостна, бе извършена и от двете служебни правителства, назначени от президента Росен Плевнелиев (2011-2016).

Сега има известна приемственост между двата служебни кабинета на Румен Радев, като четирима областни управители от правителството на Огнян Герджиков се връщат на същите постове. Това са областните управители на Видин, Плевен, Хасково и Ямбол.

Болшинството от новите областни управители обаче са свързани със силовите служби - 14 от 24 назначени. Те са учили във висши военни училища или школата на МВР в Симеоново, а след това са работили за разузнаването, ДАНС, НСС, полицейски управления в страната, като шестима от тях са били начело на областните управление на МВР във Враца, Габрово, Монтана, Плевен, Стара Загора и Търговище.

Част от областните управители са били депутати от БСП в предишни парламенти или са настоящи общински съветници. Сред назначените има още митнически шеф и юристи.

На област Благоевград за областен управител е назначен митничарят Николай Шушков. В периода 2009 г. - 2010 г. е заемал поста началник на митница "Югозападна България", а от 2005 г. до 2008 г. e бил началник на митница "Кулата". През 2021 г. е началник Митнически департамент на Thessaloniki Port Authority S.A. dry port Sofia - "ТПА София" ЕАД. Висшето си образование е завършил в Полтавския университет по икономика и търговия в Украйна.

Мария Кънева е назначена за областен управител на Бургас. В периода 2001 г. - 2009 г. е била областен управител на Стара Загора, а преди това е била зам.-директор на РЗОК в Стара Загора. От 2018 г. е декан на Центъра по юридически науки в Бургаския свободен университет. Професор е по административно право и процес.

За областен управител на Велико Търново е назначен Георги Гугучков. Той е магистър по специалността "Транспортно строителство" от НВУ "Васил Левски" във Велико Търново. В периода 1998 г. - 2001 г. е бил командир на бригада и началник на Горнооряховския военен гарнизон. Има дългогодишен управленски опит в частния сектор в сферата на енергетиката и строителството в градска среда.

За областен управител на Видин е назначен Огнян Михайлов. Той е магистър по специалността "Управление на обществения ред и сигурност на Република България" от Академията на МВР. През 2017 година е бил областен управител на Видин. Преди това от 2015 г. е работил в Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". От 2003 г. до 2009 г. е бил директор на ОД-МВР Видин.

Иван Сълов е назначен за областен управител на Враца. От 2016 г. до 2018 г. е работил в АЕЦ "Козлодуй" като първо заема позицията началник отдел "Технически системи за сигурност", а след това - началник отдел "Логистика на запасите". Дълги години е работил в Областната дирекция на МВР в град Враца, като в периода от 2004 г. до 2009 г. е бил неин директор. Висшето си образование е получил във ВНВВУ "Георги Бенковски" в Долна Митрополия със специалност "Радио оборудване на летателните апарати".

За областен управител на Габрово е назначен Борислав Бончев. В периода 2013 г. - 2019 г. е заемал поста директор на Областна дирекция на МВР в Габрово. Завършил е висшето си образование в Техническия университет в Гарово, където придобива квалификацията "Електроснабдяване и Електрообзавеждане".

На Кърджали областен управител става Даниел Делчев. От 2004 г. до 2006 г. се е занимавал с мониторинг на програми и проекти, финансирани от ЕС в Министерството на икономиката и енергетиката и в Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия. Бил е също изпълнителен директор на европейски проектен център в Кърджали, както и управител на бизнес инкубатор в града. Притежава икономическо образование от УНСС.

Александър Пандурски е назначен за областен управител на Кюстендил. От 2013 г. до март 2021 г. заема длъжността ръководител на Областна пощенска станция в Кюстендил. Магистър е по специалността "Радиотехника" от Техническия университет в София.

Областен управител на Ловеч става Светослав Славчев. Той е дългогодишен служител в Областната дирекция на МВР в Ловеч, където в периода 2010 г. - 2015 г. е началник отдел на "Охранителна полиция". Завършил е Висшето военно общовойсково училище във Велико Търново.

Валери Димитров е назначен за областен управител на Монтана. Той е магистър по специалността "Национална полиция" от ВВОУ "Васил Левски" във Велико Търново. От 1993 г. до 2015 г. е работил в системата на МВР, като е заемал различни длъжности, включително и директор на Областната дирекция на МВР - Монтана.

Иван Васев е назначен за областен управител на Пазарджик. Работил е в системата на МВР, като от 2014 г. до 2015 г. е бил зам.-директор на Областната дирекция на МВР-Пазарджик. Дълги години е практикувал като адвокат в Адвокатска колегия на Пазарджик. Завършил е Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР в София.

За областен управител на Перник е назначен Симеон Василев. Бил е народен представител в 40-ото Народно събрание от БСП, както и заместник-кмет на община Перник в периода 2011 г. – 2013 г. От 2015 г. досега е бил зам.-директор по лечебната дейност и началник на операционен блок в УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев" в София. Завършил е Медицинския университет в София.

За областен управител на Плевен е назначен Марио Тодоров. През 2017 г., по време на служебния кабинет на Огнян Герджиков, е заемал същата длъжност. Преди това в периода 2002 г. - 2010 г. е бил зам.-директор на Областната дирекция на МВР в Плевен. Получил е висшето си образование във ВНВУ "Васил Левски" във Велико Търново.

Ангел Стоев е назначен за областен управител на Пловдив. През последните години е работил в частния сектор като прокурист. В периода 2008 г. - 2010 г. заема длъжността директор на Регионална дирекция ДАНС в Пловдив, а преди това е дългогодишен ръководител в Регионална дирекция Национална служба "Сигурност" - Пловдив. Магистър е по специалността "Международни икономически отношения" от УНСС, а също така е доктор по философия от Академията на МВР - София.

За областен управител на Разград е назначен Иван Борисов. Работил е в общинско предприятие "Паркстрой" в Разград, като в последните години е негов директор. Бил е зам.-областен управител на Разград от 2013 г. до 2014 г. Притежава икономическо образование от УНСС.

За областен управител на Русе е назначен Борислав Българинов. Бил е народен представител в 40-ото Народно събрание от партията на Стефан Софиянски "Съюз на свободните демократи" и кандидат за кмет на Русе на коалиция ОДС. От 2009 г. досега е адвокат. Бивш прокурор в Районна прокуратура-Русе. Завършил е Висшия институт на МВР - София.

За областен управител на Сливен е назначен Минчо Афузов. От 2015 г. до 2017 г. е бил общински съветник в Общински съвет - Сливен от БСП. Преди това дълги години работи в частния сектор. Магистър е по специалността "Международни икономически отношения" в Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов.

Стефан Сабрутев е назначен за областен управител на Смолян. От 2011 г. досега е бил общински съветник в Смолян от БСП, а преди това, от 1999 г. работи в частния сектор в сферата на строителството. Магистър е по "Екология на селищни системи" от Аграрния университет в Пловдив.

Радослав Стойчев е назначен за областен управител на Софийска област. Бил е народен представител в 43-тото и 44-тото Народно събрание от БСП, а преди това е бил зам.-кмет на община Самоков. Магистър е по "Икономика и организация на труда" от УНСС.

Иван Чолаков е назначен за областен управител на Стара Загора. От 2016 г. е адвокат към Адвокатската колегия в града. Преди това дълги години работи в системата на МВР, като в периода 2013 г. - 2016 г. заема длъжността директор на Областната дирекция на МВР-Стара Загора. Получава висшето си образование в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград.

Станимир Парашкевов е назначен за областен управител на Търговище. Работи 27 години в системата на МВР, като в периода 2009 г. - 2013 г. е директор на Областната дирекция на МВР в Търговище. Завършил е Академията на МВР със специалност "Охрана на обществения ред и борба с престъпността".

Минко Ангелов е назначен за областен управител на Хасково. Бил е народен представител в 45-ото Народно събрание в парламентарната група "Изправи се! Мутри вън!", а през 2017 г. е областен управител на Хасково. Магистър от Висшия институт по хранителна и вкусова промишленост в Пловдив.

Валентин Александров е назначен за областен управител на Шумен. Работил е в системата на МВР дълги години, заемал е и длъжността директор на Областната дирекция на МВР в Шумен, а през 2017 г. е бил областен управител на Шумен. Получава висшето си образование в Шуменския университет.

Георги Чалъков е назначен за областен управител на Ямбол. В последните две години работи като управител в частния сектор, а в периода 2015 г. - 2020 г. е бил заместник-кмет на община Тунджа. През 2017 г. е бил областен управител на Ямбол. Завършва висшето си образование в УНСС със специалност "Икономика на търговията".

За временно изпълняващи длъжността областен управител на областите Варна, Добрич, Силистра и София са назначени настоящите заместник областни управители, съответно – Петър Манчев, Живко Желязков, Илиян Великов и Живка Такева-Първанова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

37 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Nely
  #37
  Отговор на коментар #36

  Аз имах предвид нещо малко по-различно: законите в демократичните общества не са като скрижалите от митологията, твърдо и безкомпромисно наложени от висша сила. Много ми се иска, този милитъри стил да отстъпи на нормите, правилата и суверена, както казвате. С това съм съгласна. Цивилните като мен не мислят в йерархия и непоклатимо, колебаят се:) Но в момента положението е такова, каквото е.

 2. wilmers
  #36
  Отговор на коментар #33

  Тук съм напълно съгласен с Вас! Често пъти жените дори умеят да проявяват още по-твърда и безкомпромисна ръка, когато се налага, а имат и доста изтънчен нюх да преценяват дадена сложна ситуация. Аз също бих си пожелал да бъдат по-широко застъпени в управлението сега, но предполагам в момента Радев, който все пак е кърмен с военно мляко, има нужда просто от хора, с които има изградено вече доверие. Това е преходен период, от който всички имаме нужда сега, за да се завърне властта там, където й е мястото - в ръцете на суверена!

 3. Bлaдo
  #35

  отрязали са още 30 глАви от многоглавата, крадлива и корумпирана гЭрбава ламЯ! И в рамките на тоя процес явно са резнали и някоя от хибрид-пропагандните глАви, защото дори и тук се наблюдава как все по-малкото остатъчни гербави троляци все по-отчаяно (и с пяна от бяс по мУцyните) вият подир ..... отминаващото ги ДБ... ;-)))

 4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #34
 5. Nely
  #33

  Повечето от областните изглеждат на стари номенклатурчици, пенсионирани военни и мвр-та, много милитъри започна да става, особено с призивите за твърда ръка и непоколебимост. По-полека, защото е смешно и неадекватно. Не съм за квоти, но почти няма жени. Да кажем, че това е междинен период.

 6. Н
  #32
  Отговор на коментар #19

  Ей тая Триадица...Все тезилакомии за Южна София ...Що Груйчеви и Бобчеви десарски бумаги и ддс-та и пак същото, ами да идат да си разходят кучетата в Южен Парк и да си дочетат "Строго секретно" и "Десант" от 1984....ведно с финансовия отдел на ЦК и генералния им щабец...Значи традиция,Триадица е вероятния топ лидер в корупцията общинска софийска...М-м вехтите данни,,,и списъците...

 7. Н
  #31

  Може би се повтаря истоеически сценарии. Плюскат,плюскат и идва силова метла , в случая без метежи. И после-какво? Значи засега - преходен екип , дали пък да не чакаме включване от жандармерията и Геш?Следващите управители. Подкрепям здравата ръка. Ще гласувам пак. Ай джъст лайк ит.

 8. Мюнхен
  #30

  А Информационно обслужване- кога?

 9. Мазен Кумунис
  #29

  Абе направо си го напишете в по-кратката форма - шапкарите стават областни управители! Така е в правителството на русофилистика-шапкарин Фелдфебел Рундьо! ;)

 10. Отбелязвам
  #28

  Поне този го сменете.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.