Кадрова рулетка понижи скандален бивш член на ВСС

Георги Шопов. Сн. БГНЕС

Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Георги Шопов се оказа тежко засегнат от разместването на щатове, предприето в четвъртък от новите членове на кадровия орган на Темида. Шопов бе командирован в края на миналата година в Апелативния специализиран наказателен съд, но сега отново ще трябва да се върне да правораздава в Пазарджик, защото щатната му бройка бе прехвърлена в Софийския апелативен съд, научи Mediapool във ВСС.

Разместването на неговия щат бе част от решението за прехвърляне на 10 щата от по-малко натоварени магистратури към такива, които гледат повече дела и съответно имат нужда от повече хора.

Случилото се с Шопов може да бъде определено като иронично, защото той беше сред най-големите застъпници за прокарване на “кадрови бонуси” за бившите членове на ВСС. Той беше близо до успех в начинанието си, но ветото на президента блокира кадровите бонуси, а ГЕРБ се съобрази заради критиките на Брюксел.

Георги Шопов обаче все пак си издейства подобен бонус след края на мандата си във ВСС. Той трябваше да се върне в съдебната система като редови съдия в Окръжния съд в Пазарджик, но бе командирован по настояване на шефа на апелативния спецсъд на по-високата позиция. Със закриване на щата му в София той ще трябва да пътува от Пазарджик, за да си довърши делата, които е поел в столицата. Предвид добрите контакти на Шопов в системата обаче не е изключено той да бъде командирован в друг софийския съд.

Преди да стане един от видните членове на бившия ВСС, Георги Шопов бе председател на Окръжния съд в Пазарджик. После като "кадровик на Темида", той участва с положителен вот в почти всички компрометирани избори на хора по върховете на системата. Съдията носеше и пряка отговорност за тях като шеф на комисията по предложенията и атестирането на магистрати.

Шопов беше един от членовете на стария съвет, които обичаха да пътуват. Поради това бе и човекът, ходил на най-много командировки в чужбина, включително се натискаше за конференции, които не са по специалността му – наказателното правораздаване.

За него имаше упорити слухове, че ще бъде предложен за главен съдебен инспектор, но в крайна сметка ГЕРБ реши да не предлага никой.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?