На раздяла

Кадровата разправия във военното министерство се заплита

Най-висшият чиновник в МО ще съди за клевета оценилите го негативно

Кадровата разправия във военното министерство се заплита

Най-висшият чиновник във военното министерство Добромир Тотев ще съди за клевета комисията, която е оценила работата му като "незадоволителна", и ще търси правата си по съдебен ред, ако бъде уволнен.

 

Постоянният секретар на министерството каза пред Меdiapool, че отхвърля напълно оценката, която не е обективна и съдържа "клевети и лични обиди". Освен това редовната атестация само преди няколко месеца е оценила работата му "над изискванията".

 

След възраженията на Тотев министърът на отбраната е пратил оценката на комисията за допълнителни мотиви.

 

Тотев е изпратил писмо с позицията си и до премиера Пламен Орешарски, с който се съгласува назначението на постоянния секретар, и е поискал среща с него.

 

Министърът на отбраната Ангел Найденов реши да смени Тотев, който бе назначен по време на служебното правителство на Марин Райков, но служителят отказа да си тръгне сам. Той обаче може да бъде сменен и предсрочно при незадоволителна оценка за работата му и така бе формирана атестационната комисия, която излезе с такава оценка.

"Няма слабост или нарушени, което да приема и да си тръгна", каза Тотев.

Той съобщи, че е работил лоялно и не е имал проблеми при работата си с Ангел Найденов и предложението да напусне поста е било неочаквано.

Част от комисията е и бившият началник на политическия кабинет на Ангел Найденов – Иван Жерков, който бе уволнен в началото на седмицата. Въпреки че самият Жерков каза пред в. "Сега", че причина за освобождаването му е подкрепата, която е изразил за бъдещето на Тотев, от военното министерство твърдят, че той също е подписал заключението на комисията. По-късно от АБВ пък обясниха уволнението му с преминаването в редиците на партията на Георги Първанов.

Останалите членове на комисията са зам.-министърът на отбраната Иван Иванов, съветникът на министъра Георги Хараланов и полковник Стефан Трашлиев, който бе назначен от Найденов за главен инспектор на министерството.

Добромир Тотев обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) заповедта на военния министър Ангел Найденов за извънредната комисия, но съдът е обявил жалбата му за недопустима, тъй като заповедта има вътрешно служебен характер.

Тотев бе категоричен, че ще атакува в съда евентуалното си освобождаване и очаква, ако това се случи, да бъде възстановен на поста.

"Мога и сам да си тръгна, но не по този начин и не сега", каза Тотев.

Въпреки че официалният мотив за евентуалната му смяна ще бъде незадоволителната му работа, остава въпросът защо смяната се прави в последния момент и дали така няма да бъде назначен друг подходящ кадър на мандатната длъжност.

Споделяне

Още по темата

Още от България