Кадрови промени в Банката за развитие подготвят влизането й в КТБ

Сменен е надзорът, десет души на ръководни позиции са освободени

Кадрови промени в Банката за развитие подготвят влизането й в КТБ

Българската банка за развитие (ББР), единствената държавна банка в страната, претърпява в последния месец сериозни кадрови промени. Това става на фона на вероятността банката да стане акционер в поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ).

На общо акционерно събрание на ББР, провело се в четвъртък, е бил сменен Надзорният съвет на институцията, съобщи "Капитал". Новите членове са икономистът Николай Неновски, началникът на политическия кабинет на финансовия министър Деница Кирова и изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов.

На интернет страницата на банката в петък следобед фигурират все още имената на досегашния състав на надзора - Стефан Белчев, Диана Тонева Драгнева-Иванова, Румен Порожанов.

Николай Неновски е икономист е преподавател в УНСС, бил е икономически съветник на президента Георги Първанов, съветник на Пламен Орешарски, когато Орешарски е бил финансов министър в правителството на Сергей Станишев, член на УС на БНБ между 1996 и 2002 г.

Деница Кирова е началник на политически кабинет на финансовия министър Петър Чобанов, а преди това е била негов главен секретар, докато той е бил председател на Комисията за финансов надзор.

Емил Караниколов е начело на Агенцията за приватизация от 2010 г., а преди това между 2004 и 2006 г. е бил юрисконсулт в Столичната община.

Преди промяната в надзора в ББР е проведена истинска кадрова чистка, както пише Клуб Z. От постовете им са били освободени десет висши служители в банката. Информацията е не е била коментира от банката, но достоверността ѝ неофициално е била потвърдена.

Освободените от ББР са Димитър Георгиев - началник на управление "Риск", Румен Кръстев - началник отдел "Операции и кореспондентски отношения", Валери Белчев - началник управление "Бизнес развитие", Румяна Танчева - главен експерт отдел "Кредитна администрация", Никола Стоянов - началник управление "Кредитиране на малък и среден бизнес", Райна Караиванова - началник управление "Информационни технологии", Мария Божинова - старши юристконсулт в управление "Правно", Михаил Ангелов - експерт управление "Корпоративно и проектно кредитиране", Камен Маринов - главен експерт управление "Малък и среден бизнес" и Радост Борисова - началник отдел "Клиентско обслужване", съобщава Клуб Z, като уточнява, че повечето от освободените са с 10-15 години стаж в банката.

Според една от вероятните идеи за спасяване на Корпоративна банка държавната ББР заедно с Фонда за гарантиране на влоговете, който се пълни с отчисления от банките, ще влязат в КТБ като акционери. Така на практика банката на Цветан Василев ще бъде одържавена.

Според информация на Клуб Z кредити на Булгартабак холдинг към КТБ са били погасени от ББР. Тютюневото дружество заедно с Корпоративна банка се оказаха в центъра на раздора между Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски. При разрива холдингът остана в "сферата на влияние" на Пеевски, който отвори война на Василев и по всички личи, че ще я спечели с негласната помощ на цялата държавна машина.

Споделяне

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?