Кадрови рокади в "Топлофикация-София" и Общинска банка

БНБ одобри новите шефове на финансовата институция, досегашният ѝ директор оглавява парното

Кадрови рокади в "Топлофикация-София" и Общинска банка

Общинското дружество "Топлофикация-София" ще има нов изпълнителен директор. Той идва от ръководството на Общинска банка, която от скоро премина в частни ръце. Българската народна банка пък одобри новото ръководство на финансовата институция, която в края на миналата година беше продадена от Столичната агенция за приватизация и инвестиции на мистериозен лихтенщайнски фонд. Парите за сделката бяха осигурени от българското петролно дружество "Инса ойл".

След одобрението на Българската народна банка в управителния съвет на Общинска банка влизат четирима нови членове - Ангел Геков, Петър Джелепов, Владимир Котларски и Борислав Чиликов. Поста си в управителния съвет запазва Николай Колев. Останалите негови членове, начело с изпълнителния директор Сашо Чакалски, ще бъдат освободени. Освен Чакалски, Общинска банка напускат Иванка Попова, Лидия Коцева и Людмила Василева.

Чакалски, който отиде в Общинска банка от Българската банка за развитие, сега ще оглави общинската "Топлофикация-София". Решението за това беше взето в четвъртък от Столичния общински съвет. Той ще е временно на поста до провеждането на конкурс. Шефското място в "Топлофикация-София" се освободило, тъй като досегашният директор Георги Беловски подал молба за напускане по лични причини. През септември Беловски получи нов тригодишен мандат в борда на топлофикационното дружество и остана негов изпълнителен директор.

През тази година дружеството, което вече ще се управлява от Чакалски, и Столичната община трябва да подадат проекта си за изграждане на когенерация, в която да се използва произведеното от завода за отпадъци RDF гориво. Основните средства за проекта ще са от европрограмата за околна среда, а общината има намерение да тегли заем от 67 млн. евро за съфинансирането.

За смяната на ръководството на общинска банка се заговори веднага след преминаването на дружеството в частни ръце. Един от новите му изпълнителни директори - Ангел Геков, идва от държавната Българска банка за развитие. Преди време е бил и изпълнителен директор на Общинска банка.

Петър Джелепов е работил в "Райфайфайзенбанк (България)", СИБАНК и ОББ

Владимир Котларски пък е бил служител на Първа инвестиционна банка.

Борислав Чиликов, който освен член на борда ще е изпълнителен директор на Общинска банка, е ръководил Централна кооперативна банка, след което става регионален мениджър на СИБАНК, която в момента е в процес на консолидация с ОББ. Според регистъра на БНБ Чиликов влиза и в борда на Българската банка за развитие. Подобно съвместяване на ръководни длъжности в два трезора имаше и преди няколко години, когато член на борда на Общинска банка беше и изпълнителен директор на Пощенска банка.

Мажоритарният дял от Общинска банка беше продаден скоростно от общината в края на миналата година. Сделката получи светкавично одобрение от Комисията за защита на конкуренцията и Българската народна банка, въпреки че реалният собственик на единствения кандидат и избран за купувач фонд "Новито опортюнитис" така и не стана известен. Разбра се единствено, че сделката е платена със средства на компанията "Инса ойл", чиито собственик Георги Самуилов е бил финансов директор на "Мултигруп".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес