Кадровите промени по върховете на МВР продължават

Кадровите промени по върховете на МВР продължават

Точно две седмици след ненадейното освобождаване на шефа на контраразузнаването Иван Чобанов (изпратен на дипломатическа мисия в Зимбабве) и странните маневри с началника на жандармерията Живко Живков, стана ясно, че е дошло време да бъде пенсиониран и шефът на Дирекция "Оперативно издирване" (ДОИ) Огнян Атанасов.

“Със заповед на министър Румен Петков Огнян Атанасов бе освободен от длъжността директор на ДОИ поради придобиване на право на пенсия. На негово място днес за временно изпълняващ длъжността е назначен Васил Илиев, дългогодишен служител в дирекцията”, съобщи лаконично в четвъртък МВР. От пресцентъра уточниха, че не очакват публична благодарност и оценка за работата на Атанасов, както бе в случая с Чобанов.

Службата се занимава изцяло с проследяване на хора по всички възможни начини.

Атанасов е бил назначен за шеф на ДОИ още при правителството на ОДС, когато вътрешен министър е Емануил Йорданов. Ползвал се с уважението на колегите си като професионалист, който не се поддава лесно на натиск. Според други източници обаче Огнян Атанасов е бил пенсиониран заради незадоволителни резултати и изтичане на информация.

По времето на Георги Петканов в МВР от ДОИ били уволнени няколко служители за изтичане на информация, а наскоро още двама по същата причина.

Mediapool потърси бившия зам.-шеф на ДОИ и на ДНСП Минко Брайков, сега съветник на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Той остана учуден от пенсионирането на Огнян Атанасов, но не пожела да коментира.

Междувременно Mediapool научи от отлично информирани източници, че ДОИ се е сдобила с нов заместник-директор. Става дума за небезизвестния бивш шеф на пазарджишката полиция Жоро Стоицев, близък приятел на Румен Петков.

Дейността му стана обект на засилено обществено внимание след жестокото убийство на сестрите Белнейски миналия януари, което и досега не е разкрито. “Популярността“ му скочи рязко през юли м.г., когато двама униформени от веленградското РПУ (подчинено на пазарджишката дирекция на полицията) убиха след безразборна стрелба 68-годишния гъбар Георги Божанков, докато еврокомисарят по правосъдието и вътрешни работи Франко Фратини оценяваше високо работата на родната полиция на съвместна пресконференция с премиера Станишев.

Убийството бе оповестено официално едва на следващия ден, след заминаването на Фратини. Тогава на пресконференция министър Румен Петков обяви, че комисар Стоицев си е подал оставката, а той я е приел. Дали  Стоицев е бил преместен на друг пост в ВМР веднага след ”оставката си” или по-късно, не е ясно.

Потърсен по телефона за потвърждение, Жоро Стоицев бе кратък и ясен: “Не коментирам такива въпроси!”, след което връзката прекъсна. От пресцентъра на МВР  потвърдиха, че той продължава да работи в системата на МВР, но отказаха да конкретизират на каква длъжност. На въпрос дали Стоицев е зам.-директор на ДОИ, от пресцентъра отговориха, че “не е точно на длъжността”, за която питаме.

Назначението на Стоицев като зам.-шеф на ДОИ е много голямо повишение, тъй като този пост е далеч по-важен и значим от началническия пост на ОДП - Пазарджик. Според запознати със схемата, министър Петков е изпратил Стоицев в ДОИ, за да събере данни срещу Огнян Атанасов.

ДОИ е ключова служба в МВР, тъй като освен по предназначение – да следи заподозрени престъпници – може да се използва за събиране на компромати и изпълнение на политически поръчки.

Депутат от Коалиция за България коментира пред Mediapool, че предстоят още смени в професионалнато ръководство на силовото министерство. Следващият, който по всяка вероятност ще се прости с поста си, бил шефът на служба ДОТИ инж. Цветан Иванов, защото политиката на Румен Петков била да се обгражда със свой хора, без да оцнява качествата на освободените.

Не знам дали в БСП си дават сметка, че този човек, когото наричат “регент“, наистина се превръща в такъв, коментира депутатът от ДСБ Атанас Атанасов по адрес на министър Петков.

Споделяне

Още по темата

Още от България