Дарителски организации и родители предупредиха:

Кадровите сътресения блокират дейността на Фонда за лечение на деца

Докато новите шефове навлязат в работата, той ще бездейства, потърпевши ще са нуждаещите се

Кадровите сътресения блокират дейността на Фонда за лечение на деца

Дейността на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) към Министерството на здравеопазването (МЗ) е блокирана, тъй като от един месец няма одобрени нови членове на Обществения съвет, а мандатът на предишния съвет е изтекъл.

Това притеснение изразиха на пресконференция във вторник в София родители на деца, чакащи одобрение за лечение в чужбина, членове на дарителски организации. Присъстваха уволненият в понеделник без предупреждение директор на фонда Павел Александров и бившият шеф на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Калин Каменов, който е и председател на обществения съвет към ЦФЛД.

Липсата на Обществен съвет и директор ще забави работата на фонда най-малко с три месеца, каза Красимира Величкова от Българския дарителски форум. Тя поясни, че встъпването в длъжност на нов директор и нови членове ще отнеме време, в което ще продължат да се увеличават молбите за лечение на деца. Към момента те са 70.

Присъстващите определиха уволнението на Павел Александров от директорския пост на фонда като политическо.

Александров е обвиняван в злоупотреби, включително, че от фонда се е заплащал и престоят в чужбина на родителите на болните деца.

Пътуването на придружител с децата понякога неизбежно трябва да се поеме, коментира по този повод Александров и обясни, че за някои родители се налага плащане на престоя в болниците, наем на квартира или дори в дадени случаи - преводачески услуги.

"Лицата до 18-годишна възраст изобщо нямат право да напускат страната без придружител", напомни и Десислава Хурмузова от дарителската инициатива "Спаси, дари на...".

Проблем представлявала и неподновената атестация на Александров. Йордан Петров от същата инициатива обаче го защити, като каза, че "Александров няма как сам да си направи атестацията", затова нарушението е на здравното министерство. Според Петров докладът за работата на вече бившия директор на ЦФЛД, мотивирал уволнението, е "пълен с неточности" и според него е изготвен от хора, които не познават добре работата на фонда.

"Нашата цел са децата, а тяхната най-вероятно е намирането на работа на лелята на някой коалиционен партньор или на лелята на Станишев", подхвърли Петров и попита кой ще поеме отговорност, когато деца страдат или умират заради забавяне в работата на фонда.

Като пример за работата на фонда бе посочено, че за миналата година от него е било подпомогнато и осигурено лечението на 715 деца, а от началото на тази година - на 670.

Александров е директор на фонда от 2010 година, като преди това в продължение на 6 години е бил Николай Добрев. По времето на Добрев фондът е подпомогнал 309 деца, припомни Калин Каменов.

Който и да дойде на мястото на Александров, ще има нужда от поне три месеца, за да навлезе и през това време могат да възникнат сътресения, обясниха от дарителския форум притесненията си. Йордан Петров също се съгласи, че новият директор и новият обществен съвет няма да могат да се справят, ако предшествениците им не споделят с тях технологията на работа.

Самият Александров обяви, че като директор на фонда е сключил устни споразумения с директорите на над 40 болници в чужбина децата да се лекуват там, без да заплащат сумите предварително. Според него няма причина чуждите болници да откажат да работят с новия директор на фонда, освен ако не се случи забавяне в плащанията, което той смята за много вероятно при сегашното положение.

Освен това главоломно се увеличава броят на децата, които търсят протези и други медицински изделия, които здравната каса не поема, предупредиха от дарителския форум. По думите на Красимира Величкова, "не е нормално фондът да се ползва като алтернативна детска здравна каса".

Макар че е уволнен за административни нарушения, което позволява липсата на предизвестие, Александров заяви, че обмисля да съди здравното министерство, тъй като договорът му с тях е по Кодекса на труда.

От Министерството на здравеопазването отказаха да коментират изявленията на дарители, родители и бившите вече членове на ръководството на Фонда за лечение на деца. По-късно здравният министър обями ичето на новия директор на фонда. Това е д-р Ива Станкова. Тя е бивш депутат от БСП и бивш член на парламентарната комисия по здравеопазване, педиатър.

Министър Андреева определи избора на д-р Станкова като успешен, допълвайки, че я познава отдавна и смята, че работата на фонда ще се нормализира.

По думите на министър Андреева, досегашният директор на фонда Павел Александров е освободен поради констатирани нарушения в работата - както административни, така и в сферата на трудовото законодателство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?