Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кадровиците в съдебната власт скриха сигнал срещу Сотир Цацаров

МВР отказва да обяви дали е награждавало магистрата, смятан за фаворит на управляващите

67 коментара
Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) е скрил сигнал срещу смятания за фаворит на ГЕРБ за поста на главен прокурор – председател на Пловдивския окръжен съд (ПОС) Сотир Цацаров, съобщи в понеделник "Правен свят".

 

Това става ясно от публикуваните на сайта на съвета данни за всички подадени сигнали срещу кандидата, четири дни преди да бъдат гласувани трите кандидатури – на Цацаров, на зам.-главния прокурор Галина Тонева и на шефа на Апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов.

 

Сред тях обаче не фигурира информация, препратена преди време от правосъдното министерство към стария състав на ВСС, потвърди пред Mediapool бивш член на съвета, пожелал да не бъде назоваван.

 

Става въпрос за сигнал, изпратен от жител на Пловдив, в който се сочи, че Сотир Цацаров предлага неформални правни консултации в нотариалната кантора на съпругата си, използвайки влиянието, което има в пловдивската магистратура. Той оглавява ПОС от 12 години.

 

"Правен свят" се позовава на получен в редакцията отговор от ВСС по искане за достъп до информация във връзка с получен в края на май 2010 г. сигнал с подател Христо Иванов Чобанов. Според изданието в него е написано, че като страна по дело в Районния съд в Пловдив през 2007 г. авторът бил посъветван от местен "авторитетен" адвокат да се срещне с Цацаров.

 

По време на последвалата среща магистратът предложил на Чобанов да плати 10 000 лева, които му гарантират, че дори и да загуби делото си на първа, ще го спечели на втора инстанция. Той обаче не дал парите и загубил казуса, се казва още в сигнала. Номер на дело и други подробности не са посочени.

 

В писмото се изброяват имена на различни адвокати, с които Цацаров работел, твърди се, че председателят на ПОС имал връзки в съдилища от пловдивския съдебен район, обвинява се съпругата му Меглена Цацарова, че ако хората искат да им се разреши проблемът, то трябва да се обърнат към нейната нотариална кантора. Накрая се казва, че Цацаров имал позиции и във ВСС.

 

Според изданието образуваната по сигнала преписка през 2010 г. така и останала недовършена от стария състав на ВСС. След полученото запитване по Закона за достъп до обществена информация обаче, новите съдебни кадровици довършили проверката и установили, че по данни на МВР и съдилищата в Пловдив лице с такова име няма на посочения в сигнала адрес. Въпреки че той е действителен.

 

Въпросният Христо Чобанов не се отзовал и на поканите на ВСС да бъде изслушан, за да заяви дали поддържа написаното и дали може да добави още подробности. Въпрос за този сигнал е бил поставен на Сотир Цацаров по време на изслушването му от Етичната комисия, добавя "Правен свят".

"Нищо не мога да кажа, освен това, че със сигнала се запознах непосредствено преди заседанието на комисията. Съвсем честно отговарям, че не ми е било известно, че през 2010 г. е бил подаден такъв сигнал. Доколкото разбирам, в сигнала става дума за това, че гражданинът е имал гражданско дело, че това дело е било в районен съд, не помня даже в кой, че е посетил председателя на съда в приемния ден и председателят на съда, тоест аз, му е поискал сумата от 10 000 лв. След като я е получил, не разбрах каква е съдбата на делото - или го е загубил, или го е спечелил. Единственото, което мога да кажа е, че аз нямам и приемен ден. Тоест имам утвърдена процедура за приемане на оплаквания и всичко друго, но не ми звучи тази хипотеза, в която в кабинета си ще поискам 10 000 лв. и, едва ли не, ще я раздам на престъпна група от съдии и адвокати", заявява по този повод самият Цацаров пред членовете на съвета.

Тримата кандидати имат необходимите качества

В понеделник шефът на Етичната комисия в съвета Ясен Тодоров съобщи, че с колегите му единодушно са приели окончателните становища за тримата кандидати, според които те имат необходимите нравствени и професионални качества да участват в надпреварата за поста на главен прокурор.

"С действията и поведението извън службата си, защитава, и утвърждава представата за независимост на съдебната власт, и не се поддава на преки или косвени влияния на представители от която и да е друга власт - публична или частна, вътрешна или външна за съдебната система", пише в становището на съдии от Пловдивския апелативен съд за Сотир Цацаров.

"Галина Тонева умело съчетава и изразява уважението си към достойнството на човека, не допуска предпочитания, предубеждения или предразсъдъци... С действията и решенията си, без да се изтъква, изразява уважението, което дължи на своите колеги, на гражданите, на представителите на неправителствените организации, на адвокатите, страните и останалите участници в процеса", смята за зам.-главния прокурор пък Етичната комисия към ВКП.


"Прокурор Сарафов изпълнява служебните си задължения като се ръководи единствено от вътрешното си убеждение и закона, не се поддава на натиск, заплахи, стимули, преки или косвени влияния от представител на която и да е друга власт – публична, частна, вътрешна или външна за съдебната система", гласи и становището за Сарафов, изготвено от Етичната комисия към Апелативната спецпрокуратура, чийто член е била и оттеглилата се като кандидат-член на Конституционния съд Галя Гугушева.

И за тримата кандидати за главен прокурор са постъпили справки от Сметната палата и данъчните, от които е видно, че те са декларирали в срок имуществото си и не е установено разминаване. Няма и данни за данъчни нарушения на тримата, както и на техните съпрузи.

В документацията за Цацаров фигурира и нотариалният акт за закупуването на апартамент от фирма "Калисто-Мати" ЕООД - Пловдив за 21 120 евро. Апартаментът е 55 кв. метра застроена площ, състоящ се от дневна с кухня, спалня, баня с тоалетна и тераса, като е в завършена в груб строеж жилищна сграда. От него става ясно, че данъчната оценка на имота - апартамент с изба, е 25 389 лева, съобщава още "Правен свят".

Документацията е предоставена от Агенцията по вписванията по молба на Цацаров във връзка с публикации в медиите, че апартаментът е бил дарен на него и на съпругата му от строителната фирма.

От отговора на агенцията става ясно, че в електронния регистър действително е записано, че сделката е описана като дарение, което обаче било техническа грешка, която е била отстранена.


Любопитен е сигналът от бившия вече енергиен министър Трайчо Трайков, който е изпратен до ВСС, до Цацаров и до правосъдния министър на 19 април 2010 г. Става дума за решение на ПОС от 2006 г. за увеличаването на капитала на "Международен панаир Пловидв" АД от 28 463 162 лева на 43 086 833 лева чрез издаване на нови 14 623 671 броя акции с номинална стойност 1 лев всяка една, посредством непарична вноска на "Пълдин Туринвест АД".Според Трайков са налице дисциплинарни нарушения на съдии от ПОС и виновно неизпълнение на служебни задължения.


Към заявката на Пловдивския панаир в съда за вписване в Търговския регистър на увеличаването на капитала не е приложена писмена заявка от "Пълдун Туринвест" за записването на новите акции. В мотивите на съда към решението за вписване в Търговския регистър на увеличението на капитала, те също не фигурират. Не е поискано и съгласие от Агенцията по приватизация. Последвалите проверки обаче не са открити нарушения на съдебните състави, произнасяли се по казуса.

Видно от публикуваните в сайта на ВСС данни, за другите двама кандидати няма получени сигнали. Единствено за Сарафов има оплакване в Инспектората към ВКП, че върху свидетел по делото срещу "братя" Галеви е оказван натиск, но последвалата проверка не намира сигнала за основателен.

МВР крие дали е награждавало Цацаров, защото това били лични данни

 

Междувременно в сайта към Проекта за прозрачни съдебни назначения бяха публикувани професионалните профили на Цацаров, Тонева и Сарафов. Сред материалите за кариерите им в магистратурата бе поместена и любопитна комуникация между Българския институт за правни инициативи (БИПИ) и МВР, в която силовото ведомство категорично отказва да отговори дали Цацаров е бил награждаван от ръководството на министерството с пистолет.

 

От неправителствената организация първо питата по Закона за достъп до обществена информация кои са награждаването от МВР прокурори и съдии, а след това и конкретно дали шефът на ПОС е сред тях. И в двата случая обаче получават отказ, като от министерството се мотивират с аргумента, че исканите данни представляват лична информация.

 

"Предметът на второто искане отново бе същият, само че вече отнесен спрямо конкретно лице – г-н Сотир Цацаров. Тъй като са налице споменавания в медиите по този повод, имайки предвид надделяващия обществен интерес и ширещата се дискусия по предстоящия избор на главен прокурор, БИПИ състави второ искане. В законоустановения срок бе получен отговор, в който се казва, че срокът за произнасяне се удължава с 14 дни, понеже търсената информация се отнася за трето лице и е поискано изричното му писмено съгласие за предоставянето ѝ. Срокът за отговор изтече на 11.12.2012 г., като след това опитахме да получим конкретна информация за статуса на заявлението по телефон. Поради липсата на отговор, на 13.12.2012 г. изпратихме приложеното "уточнение", с което оспорваме действията на МВР. Ще продължим опитите си да получим конкретна информация", пишат от БИПИ.

 

Уточнява се и, че Цацаров е изпратил свои бележки по публикуваните в профила му данни за биографията му, но така и не пожелал да обсъжда въпроса – дали е бил награждаван с пистолет по времето, когато главен секретар на МВР бе настоящият премиер Бойко Борисов.

 

Въпросната информация е важна до толкова, че била дала допълнителна светлина за взаимоотношенията между Цацаров и управляващите от ГЕРБ и по специално – Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов. В тяхно лице шефът на ПОС има отявлени поддръжници, които нееднократно го подкрепиха пред медиите в последните месеци.

 

Стигна се дори до там, че Цацаров да се оплаче, че не се участва удобно от толкова много похвали, идващи от висши представители на изпълнителната власт. Заяви обаче и, че няма как да спре Борисов и Цветанов да го хвалят.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

67 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #67

  ЦАЦАТА е дребна риба, другите също... Следва повторение на избора... Когато е гладен народът има нужда от театър...

 2. Стоян
  #66

  Именно това имах предвид - успешно внедриха апатията в обществото, посредством тезата "всички са маскари" и сега трябва да претърпим финансова катастрофа и да измрем от глад за да се усетим, че ни "пързалят". Това е жалкото - обществото ни няма сетива и не може своевременно да реагира на всички лошотии, които ни се случват. Именно десните сили трябва да намерят начина да създадат тази сетивност.

 3. Анонимен
  #65

  Хора,няма каквода се заблуждаваме,четете Ив.Хаджийски/Бит и душевност.../и ще видите че от както сме се пръкнали като държава/в по-ново времв 1878год./една и съща люлка ни люлее.Корупция,първенющина и безхаберие спрямо народа.Колкото и да ругаете соц.режимадо 1989год.това е единствениа период в който България е изградила нещо с което се е наредила сред по-напредналите държави/примишленост,селско стоп.и туризъм/

 4. emma
  #64
 5. Коментарът е изтрит в 00:00 на 30 ноември -1 от автора.
  #63
 6. Анонимен
  #62

  В предизборната си кампания, другара Борисов казваше: "Тоз, който бъркал в кацата с мед - ще бъде наказан" ... с повишение /както излиза наяве/...хаха

 7. Анонимен
  #61

  Айде и отзи на водомера. Днес са се събрали за да направят удобни правила за избора.

 8. Стоян
  #60

  Песимизмът ни се набива умишлено, понеже той води до апатия. Апатията води до безразличие кой ще ни управлява, а това е причината неграмотниците да се закрепят във властта. Като изключим платените агитатори към песимизъм се получава тревожна картинка, понеже много малко хора могат аргументирано да посочат защо биха гласували за някого (без значение дали е за СК или друг). Именно това трябва да преборим ако искаме сами да си помогнем.

 9. emma
  #59
 10. Стоян
  #58

  Ема, положението наистина е трагично, но нека не сме песимисти. Проблемът е, че интелектуалния ни елит е смазан, сведен е до ниво "Рашидов" и няма кой да генерира прогрес.Затова си избираме нехранимайковци и неграмотници за управници. Не знам още колко катастрофи трябва да преживеем докато ни дойде акъла, но това все някога ще се случи. Надеждата ми това да стане по-скоро е в Европа. Дано по-бързо да отмине кризата там, че да ни подхванат и да ни "блъскат" яко за да ни просветне.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.