Кафе и бисквити подхранват оживлението при преговорите за Брекзит в Брюксел

Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние, сн: ЕПА/БГНЕС

Десетки британски служители и техни колеги от ЕС започнаха в понеделник първия същински кръг от преговорите за Брекзит, предизвиквайки тихо оживление в централата на Европейската комисия в Брюксел.

Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние се ръкуваха набързо и седнаха за снимка пред камерите, след което оставиха истинската работа за седмицата на екипи от държавни служители, разделени на тематични групи.

Служители казаха, че Дейвис се е върнал в Лондон, но ще дойде отново в четвъртък с надеждата, че двамата с Барние ще могат да дадат политическото си одобрение за първи пакет от частични споразумения.

Екипът на Барние е известен като Работна група по член 50, по името на разпоредбата от договора за ЕС, съгласно която Великобритания избра да напусне Европейския съюз. Той наброява около 40 човека, повечето от които участват в преговорите в централата на изпълнителния орган на ЕС в Берлемон.

Служители казаха, че е настанало оживление, след като преговарящите и персоналът са започнали да се движат между заседателните зали, пръснати по застлани с килими коридори, и нагоре-надолу с асансьорите в почти половината от 13-етажната сграда с кръстовидна форма.

Барние, който е бивш френски министър и много повече предпочита да говори родния си език, поздрави Дейвис на английски - единствения език, на който могат да работят повечето британски държавни служители. Барние настояваше френският да бъде един от двата езика за преговорите, но английският е универсалният език на Брюксел и ще има доминираща роля.

Без бележки

На срещата между Дейвис и Барние присъстваха само по двама сътрудници от всяка страна; липсата на бележки пред британското трио, в сравнение с купчината документи от страна на ЕС, предизвика остри подигравки от критици във Великобритания, които смятат, че правителството на министър-председателя Тереза Мей е разделено и доста неподготвено.

В другите срещи участваха до 10 служители от всяка страна, които се заловиха "за работа", както каза Дейвис, давайки си сметка, че спешният краен срок, изтичащ през март 2019 г., може да попречи на лятната им почивка.

"Те имат кафе", каза един източник. "А също и бисквити."

Първата цел е да се покаже достатъчен напредък по пакета за развода, така че ЕС да се съгласи да започне преговори за бъдеща сделка за свободна търговия.

Трите приоритета обикновено се определят като правата на гражданите, финансовото споразумение и границите с Ирландия. Има и множество други нерешени въпроси, които и двете страни искат да уредят юридически, за да избегнат хаос, когато Брекзитът настъпи през март 2019 г.

Лондон и Брюксел са съгласни, че близо 4,5-те милиона емигранти, които живеят от двете страни на евентуалната нова граница между ЕС и Обединеното кралство, две трети от които във Великобритания, не би трябвало да загубят правата, които имат като граждани на ЕС.
Великобритания обаче възразява срещу исканията на ЕС тези права да се отнасят и за техните роднини и да бъдат гарантирани от европейските съдии.

Плащане на сметката

ЕС също така иска Лондон да приеме законопроект за покриване на дела на Великобритания в бюджетните ангажименти на ЕС, поети по време на нейното членство. Комисията говори за 60 милиарда евро (70 милиарда долара), но Барние казва, че засега иска само споразумение за това как да бъде изчислена сумата. Мей казва, че Великобритания ще плати, ако дължи нещо, но допусна, че ЕС може да е този, който трябва да плати на Лондон.

С правата и финансите се занимават две работни групи. Трета се е заела с разнообразни въпроси като съдбата на значими съдебни дела в ЕС, засягащи Великобритания.

Заместниците на Барние и Дейвис, Сабине Уеянд и Оливър Робинс, лично ръководят усилията за ограничаване на подкопаването на мира в Северна Ирландия от създаването на нова граница с ЕС.

Графикът на ЕС, с който Великобритания до голяма степен се съгласи, след като опитът ѝ да започне незабавно успоредни търговски преговори се провали, предвижда до началото на следващата година да започнат обсъждания за всеобхватно споразумение за свободна търговия, по което да бъде постигнато съгласие в общи линии до към октомври 2018 г., когато договорът за напускане може да бъде напълно готов.

Това би дало време за ратифициране на разводния пакет, преди Великобритания да напусне ЕС на 30 март 2019 г., и за уреждане на преход, за да не се стигне до сгромолясване на търговията от "ръба на скалата", преди, да речем до 2021 г., да може да бъде сключен пълен договор за поддържане на пазарите взаимно отворени.

Засега обаче амбицията е просто да се мине през четири дни преговори при закрити врата, при които да бъде постигнат достатъчен напредък, който да бъде показан на обществеността в четвъртък.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа