Кафето става все по-скъпо заради климатичните промени

Кафето в световен мащаб е поскъпнало сериозно в последните 12 месеца, заради поразените от климатичните промени реколти на големите производители, сочи инфографика на сайта Infogriffiti.info.

За една година – от 1 март 2016 г. до същата дата тази година зелено кафето сорт Робуста е поскъпнало с 50 процента, а сортът Арабика – с повече от 26 на сто.

Причината за това са рекордно слабите реколти в няколко от най-големите страни производителки, следствие от сериозни глобални изменения в климата. Затопля се климатът точно в т. нар. Кафеен пояс – между тропиците на Рака и Козирога. Тези територии, които са подходящи за отглеждане на кафе са сравнително тесни, а е необходима и надморска височина от около 600 – 2200 м за Арабика и 0 – 800 м за Робуста. Това осигурява необходимите на кафето горещи дни и хладни нощи. С промяната на климата, обаче, нощите се затоплят и това стеснява площите, подходящи за отглеждане на кафе.

Според анализаторите на сектора с изменението на климата ще трябва да се изменят и областите, в които се отглежда кафе. В момента дори се инвестира в развитието на плантации доста по-далеч от Екватора, но още е рано да се каже дали това ще приключи с успех.

Недостигът на суровина се оказва толкова голям, че за първи път в историята си Бразилия, която е най-големият производител и износител на кафе в света, би принудена да започне да внася кафе, за да задоволи вътрешното си търсене. Това обаче доведе до протести на производителите и засега вносът е спрян.

Заради сушата в районите, където се отглежда кафе в Бразилия, реколтата от сорта Робуста е малка. Явлението не е от скоро и вече е увредило голяма част от кафеените дървета в региона. Голяма част от фермерите се опасяват за препитанието си и вече са подменили кафеените растения с пиперови, което прави бъдещето на сорта още по-неясно.

Покачват се и цените на Робуста кафето във Виетнам – другият голям производител и достигат рекордни нива от 5 години насам. Във Виетнам се изменя продължителността и интензитета на дъждовния сезон и се очакват с 20% по-малки добиви. Обикновено дъждовният сезон в страната свършва в началото на октомври, но вече продължава до декември. Проблем там са и застаряващите кафеени дървета, но ако сезоните продължат да вредят на реколтата, фермерите ще се преориентират и няма да ги подменят с кафе. Обилните дъждове и наводнения влошиха качеството и на добитата вече реколта.

Споделяне

Още от Бизнес