Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Как 13 км път се строи за над 400 млн. лв. с пяна

Непредвидени обстоятелства усложняват строежа и удължават времето за завършване на скоростния път до Видин

14 коментара
Как 13 км път се строи за над 400 млн. лв. с пяна

В началото на 2018 г. жители на Видин пет поредни дни протестират, като блокират движението по международния път до втория мост над Дунав. Искането им е час по-скоро да бъде построена магистралата от София до Видин. От 2007 г. им обещават това да се случи, проектът е сред приоритетните за финансиране с европейски средства, но вече 15 години не става. Така настъпва март 2018 г. и тогавашният премиер Бойко Борисов им обещава, че пътят ще е готов до края на 2021 г. Двете страни дори подписват и споразумение за това.

Лидер на протестите е Росица Кирова, която днес е в редиците на ГЕРБ. Беше и депутат в 45-ото Народно събрание. Вероятно ще бъде запомнена с настоятелното ѝ искане към останалите партии, оправено при изслушването на МРРБ и държавния мастодонт "Автомагистрали", да кажат кой е крадецът. Но парламентът се разпусна, а конкретен отговор все още няма.

Почти по същото време обаче гражданинът Димитър Петров публикува във Фейсбук поредица от снимки за строящия се в момента път до Видин.

"Искам да ви покажа нещо, олицетворяващо #пътищатаМу, построени в режим "усвояване"...участъка Ребърково - Люти Дол, точно където се сменят лентите на движението. Има една подпорна стена, изградена по технология която не бях виждал досега, а аз съм видял бая бетон през живота си... Цената на тези 13.5 км е вече 333.7 МИЛИОНА лева без ДДС. тоест 1 км вече ще струва 29.662 МИЛИОНА лв/км с ДДС! това е някаква свръх нова технология, де да знам...Технологията е Армонасип - армиран насип, дори не е бетонна стена.Само знам че този участък е пуснат в движение ноември 2020.И вече тази подпорна се обръща! Забележете колчетата на мантинелите как са вече с обратен наклон.

Гледайки снимките виждам че веднъж вече е отливан бетон и е слаган дзифт за да запълнят фугата, но независимо от това процесът продължава - фугата в момента е 3 пръста, след последните заливки...оказва се че фугата не пълнена с бетон дори, а с монтажна пяна! Също така забележете по снимките вертикалните анкери които са наслагани пред мантинелата - очевидно строителят е напълно наясно какво ще се случи и са ги сложили да държат конзолата да не падне в дерето."

Строителят

Участъкът Ребърково - Люти дол е част от 13.5 км път между Мездра и Ботевград, който се строи от обединение начело с "Европейски пътища". Това е новото име на компанията "Пътища Пловдив", която навремето беше приватизирана от бившия лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов, а днес се свързва с ДПС, макар че това по никакъв начин не личи от официалните данни. След смяната на собствеността фирмата набра мощ. Започна да строи магистрали, а през третия мандат на Борисов получаваше директно възлагане за около 100 млн. лв. годишно за ремонт на пътища в областите Пловдив и Пазарджик въз основа на договора за пътно поддържане.

Договорът за изграждането на пътя между Мездра и Ботевград е спечелен от "Европейски пътища" след провеждането на обществена поръчка. Договорът е подписан през септември 2019 г. Според него 13.5 км скоростен път ще струва 222.5 млн. лв. без ДДС и трябва да бъде готов за около 3 години и половина (1276 дни). Високата цена за строителство от 20 млн. лв./км е обяснена с планинския терен и новата схема на плащане. Строителят трябва да построи пътя за своя сметка и да получи парите си чак след въвеждането му в експлоатация. Това е висок риск, който оскъпява строителството. Новатор на тази схема е бившият регионален министър Николай Нанков, който впоследствие бе понижен до зам.-министър и неизменно бе возен на задната седалка в джипа на Бойко Борисов при инспекциите му по магистралите. "Европейски пътища" финансира строителството на пътя със заем от Българската банка за развитие.

Без рязане на ленти и фанфари, а с едно прессъобщение в края на октомври 2019 г. беше съобщено, че е форсирано строителството на пътя Мездра - Ботевград.

И идват проблемите

Същинското строителство на участъка от 13.5 км започва през 2020 г. И започват проблемите. Първо Национална компания "Железопътна инфраструктура" иска препроектиране на някои участъци, където пътят се пресича с жп мрежата, нищо че през 2017 г. е казала, че няма проблем.

След това и община Мездра отказва да съгласува проекта. Иска трите кръгови кръстовища, които първоначално е одобрила, сега да бъдат заменени с кръстовища на две нива. Това налага ново препроектиране.

Освен тези непредвидени обстоятелства строителят има задължение да организира движението, докато строи пътя, като въведе временна организация, която да е съгласувана с АПИ и КАТ. За някои от участъците няма проблем трафикът да минава по едното платно, докато се строи другото, но за други се налага да се затвори цялата пътна отсечка.

Така през 2020 г. за няколко месеца е затворен участък от първокласния път през Люти дол, като движението се отбива по обходни маршрути. Единият е през прохода "Петрохан", а другият през Своге и Нови Искър до София. Трафикът е голям и тежките тирове рушат местните пътища. Кметовете на Своге и на Нови Искър се обявяват против движението на товарните автомобили да минава през общините им. МВР - Монтана също не иска камионите да минават през Петрохан, както и Държавната агенция за безопасност на движение по пътищата. МВР-София също предупреждава, че има риск от катастрофи.

Натискът върху строителя расте и той е принуден да предложи нов обходен маршрут и да отвори първокласния път за преминаване преди зимата.

Оскъпяване с над 111 млн. лв.

Следва ново оскъпяване на пътя, което пътната агенция приема безропотно, става ясно от публикуваните анекси към договора за строителство. Единственият вариант за обходен път се оказва третокласният Ребърково - Люти дол - Ботевград с дължина 33 км. Но той също не е готов да понесе натоварения трафик. Нужно е да му се направи основен ремонт. По този начин ремонтът на обходния път плюс новите кръстовища на две нива в Мездра и препроектирането ще струват над 111 млн. лв. без ДДС.

Освен това всички изброени дейности изискват и време. Така и срокът на изпълнение се удължава с повече от година (472 дни).

ББР обаче не е съгласна да удължи срока за погасяването на заема, в резултат на което се стига до разделянето на 13.5 км на пет участъка. Целта е след завършването на всеки един участък и въвеждането му в експлоатация "Европейски пътища" да получи плащане за извършените строително-монгажни работи (СМР). Така се променят условията в първоначално сключения договор строителят да получи парите си чак след построяването на всичките 13.5 км.

Всичко това е оформено в две допълнително споразумение към договора. Първото е подписано през октомври 2020 г., а второто дни преди Нова година – на 29 декември 2020 г., става ясно от публикуваните документи в "профила на купувача" на АПИ.

Бързане и монтажна пяна

Докато тече предоговарянето на договора – оскъпяването и удължаването на срока, зимата вече чука на вратата. Времето, през което първокласният път е бил затворен за движение, се е оказало недостатъчно, за да бъде завършен. Първоначално беше затворен от юли до септември, но по искане на стрителя срокът беше удължен до 12 декември. Въпреки това "Европейски пътища" не успяват да го изпълнят така, както е по проект. Това се признава и от строителния надзор.

Съгласно проекта е направен армонасипът при Лютидол, така както е по проект, каза пред Mediapool инж. Атанас Димов от фирма "Контпас", която е водеща в обединение "МБ Консулт", спечелило поръчката за строителен надзор на обекта.

Той обясни, че конзолата, която е поддала и се вижда на публикуваните снимки на Димитър Петров, е по-малка и не отговаря на техническия проект, защото е временна. По тази причина е създадена временна организация на движението и този проблемен участък се следи. За да не влиза вода в армонасипа, регулярно се поставя битумна паста, твърди инж. Досев.

Редовно пътуващите по пътя обаче не смятат така. На места по деформирания участък се вижда и поставена монтажна пяна. Димитър Петров показва, че няма отводняване на пътя, основата на конзолата потъва и буквално е подпряна, за да не падне. И с невъоръжено око се виждат дупките в края на пътя, през които тече вода.

Но от "Европейски пътища" се оправдават, че това е временно решение и обещават всичко да бъде наред, когато пътят бъде изцяло завършен към края на 2023 г.

За Димитър Петров обаче това, което се случва със строителството на този път, е "пълно безобразие". Армонасипът е най-евтиното решение, на това място трябва да има стабилна подпорна бетонна стена, за да не пропадне пътят, след като мине тежкият трафик, казва той. Наскоро имаше такъв случай след основен ремонт на пътя Девин - Кричим финансиран с европейски пари.

А Борислав Калчев, който е учил в Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски", пише под публикуваните снимки във Фейсбук:

"Повече от 20 години проектирам армонасипи. Това са сериозни инженерни съоръжения, които изискват подробен инженерногеоложки доклад, качествени материали и съвестно изпълнение. Нищо от това не се спазва в България. От година на година става все по-зле. Не 20, 200 млн. лв на км да струва пътят, строителят пак ще направи чудеса от храброст, за да спести 2000 лв. Всички морални норми, добри практики и физични закони биват потъпквани. Докато има повсеместна корупция, тотална липса на адекватен контрол и не се носи финансова отговорност, така ще е."

На този фон агенция "Пътна инфраструктура" мълчи, навярно защото пътни специалисти почти не останаха в нея. А краят на одисеята със строителството на скоростния път София - Видин не се вижда скоро.Това е най-скъпо строящият се път у нас, по-скъп дори от магистрала "Хемус". Строителите на част от участъците бяха избрани с обществени поръчки с нов модел на плащане, който може да излезе "златен" на данъкоплатците. Други участъци бяха дадени на държавната компания "Автомагистрали" по схемата "Хемус". Засега изсипващият се "златен дъжд" обаче не носи мечтаното качество - без вълни, дупки, пропадания и свлачища по пътя.

Позицията на "Европейски пътища"

По повод публикации в социалните мрежи и други медии, бихме искали да внесем яснота във възприетата фактическа обстановка:

1. Описанатапътна отсечка съставлява новостроящ се път I-1, на който все още не е приключило строителството.

2. Към момента е въведена временна организация на движението съгласно съгласуван проект от съответните органи, за да се избегне цялостно затваряне на пътя и пренасочване на участниците в движението през дълги и неудобни обходни маршрути, и с цел улеснение на гражданите за движение през зимния сезон.

3. Респективно, въпросният пътен участък, предмет на публикации и репортажи е пуснат в движение на база съгласуван проект за временна организация на движение, в режим на провеждащи се строително-монтажни дейности (СМР). Строящата се все още пътна отсечка, която не е приета с АКТ 16 и разрешение за ползване и респективно не е въведена постоянна организация на движението.

4. Неблагоприятните зимни условия в района, натовареният трафик и невъзможността за осигуряване на друг обход, не позволяват спиране на движението и именно това е причината да се въведе такава временна организация на движението, въпреки неприключилите строителни дейности.

5. За да се пусне движението по визираната пътна отсечка са изградени временни съоръжения – такива са тротоарните конзоли на армонасипа, които правят възможно макар и в процес на строителство експлоатирането на пътя през зимния сезон. До пълното изграждане на пътя и въвеждането му в експлоатация следва да се осъществят още много строителни мероприятия и да се изградят съоръжения, което изисква време, а и спиране на движението.

От Ръководството на изпълнителя на обекта

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Авакум Захов
  #14

  Промяна в условията на договора, които са по-благоприятни за строителя, като начина на плащане, са незаконосъобразни.

 2. .text
  #13

  Няма монтажна пяна - това с плюнки от устата на Боко, който се скъса да се фали кви пътища е посторил :)

 3. Отбелязвам
  #12

  Калинки. Обичат си вожда, който ги оножда и им плаща с нашите пари.

 4. ирис
  #11

  наистина има хора за затвор,това не са кражби ,а безобразие и тотално безхаберие,голямо пищене ще падне,калинките ще са непримирими

 5. .text
  #10
  Отговор на коментар #7

  "Вашата" прокуратура ли? Дето е "специализирана" в неоткриване на престъпления?

 6. someone
  #9

  200 години няма да стигнат да се ремонтира и проведе в някякъв вид, в който да не се разпадат още с откриването всички обектченца на баце, дето са за ремонт, на ремонт, на ремонта още преди да са открити...

 7. Отбелязвам
  #8

  Този път трябва да го довършатат тези, които 10 години прибират половината пари от цената при строителството на пътища и магистрали. Лично да го довършат - с присъда и под охрана.

 8. milan
  #7

  Предстои да видим, как образованите ще довършат този път, който още се строи. Ако има нарушения, следва, да се отнесат в прокуратурата и съда.

 9. roser
  #6

  "РАБОТА, РАБОТА, РАБОТА"

 10. Dante Alighieri
  #5

  Тиквата така разбира лозунга си "Работа, работа, работа", нормално.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.