Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Как АПИ се оплете в приложение на Божков

Бъркотия с Lima за стойността и собствеността на апликацията за затворените пътища

7 коментара
Как АПИ се оплете в приложение на Божков

Спомняте ли си бурно рекламираното приложение Lima (Лима) на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), което трябваше да дава информация за затворени и блокирани пътища в страната, обходни маршрути, катастрофи и т.н. и бе разработено от фирма, свързана с намиращия се днес в Дубай и обвиняем хазартен бос Васил Божков?

Оказва се, че е работило само 3 години (до 2018 г.) и тихомълком е спряно. То бе шумно представено през 2015 г. от Лиляна Деянова - бившата певица ЛиЛана, която вече се занимаваше със софтуерен бизнес. Днес тя твърди, че не е взела нито стотинка от дадените за разработването му (заедно със сайт) над 900 000 лв. от ЕС. Кашата става пълна, защото сега има риск Брюксел да наложи санкции по проекта, защото той е трябвало да работи мининум 5 години..

Историята става още по-заплетена, защото в същото време в Андроид се предлага друго приложение със сходно име и с логото на АПИ. То се казва "Lima - Road Passport", за което в самата платформа пише, че е на "Нованор", компания на Деянова, която в момента е с обвинение за потенциална злоупотреба с  евросредства. Деянова обаче отрече пред Mediapool и заяви, че нейната фирма не го притежава, а го разработила по поръчка на пътната агенция. От АПИ пък вдигат ръце и контрират, че приложението не е тяхно.

За капак изплува прелюбопитна история как АПИ нямала кредитна карта да го регистрира в Google play и това направила фирмата на Деянова и затова "технически" платформата изписва, че е на нейната фирма, но било държавно.

Сблъсъкът

"Мобилното приложение на Агенция "Пътна инфраструктура" е "LIMA" и е разработено от фирма "Декарт" ООД. Мобилното приложение "LIMA – Road Passport" е друго приложение и то не е на АПИ", посочиха от пътната агенция в отговор на запитване на Mediapool. А след това признаха, че приложението LIMA е работило само 3 години, от края на 2015 г. до края на 2018 г., и е спряно. За създаването му, и за негов сайт са похарчени 901 680 лв. от ЕС. Тези два елемента обаче са малка част от голям проект на АПИ, изпълнен с европари. Останалите елементи осигуряват данните, които предават в обобщен вид приложението и сайта. С тях сумата на усвоените средства набъбва до 5.8 млн. лв.

"Поддържането на интелигентната система (приложението и сайта -б.а.) по договор е 3 години и той приключи в края на 2018 г. След това са проведени разговори с фирмата-изпълнител на проекта за удължаване на срока за поддържане, но не е постигнато съгласие. През 2021 г. се предвижда да бъде открита процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител на цялостното поддържане на системата LIMA", допълват още от АПИ.

И посочват, че "LIMA" функционира като единна среда и сключването на договор за поддържането ѝ само за частта мобилно приложение поставя системата в риск от неправилното ѝ функциониране. Това налагало сключване на договор за цялостно поддържане на системата, включваща мобилно приложение, уеб апликация, както и всички придружаващи системата компоненти. Фирмата, програмирала приложението на АПИ, "Декарт" е собственост на "Видео бет" и "Вабо системс". Последната пък е собственост на "Нове интернал", притежавано на 100% на намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков.

Съмнения

В края на септември 2015 г., когато се е състоя пресконференцията за представянето на приложението Lima на АПИ,презентация бе изнесена от Лиляна Деянова и бизнес партньора ѝ Мартин Димитров.

Пред Mediapool обаче Деянова заяви, че няма нищо общо с приложението на АПИ и не е взела 900 0000 лева за изработването му и за сайт. На контравъпрос на Mediapool защо тогава тя заедно с бизнес съдружникът ѝ Мартин Димитров са правили презентацията за представянето му през 2015 г., Деянова каза, че е била поканена от тогавашното ръководство на МРРБ, (тогава министър е Лиляна Павлова -б.а.), защото от ведомството познавали нейните експертни качества. Освен това целта е била млади хора да си свалят приложението и затова то е било презентирано от известни лица.

Още през септември 2015 г. се появиха информации в медиите, че компанията на Деянова - "Нованор" е предлагала три продукта със същото име - LIMA GIS, LIMA Smart Transport и LIMA Digital Passport далеч преди реализацията на европроекта. Съмненията, които се изказваха тогава, бяха, че с безвъзмездни европейски средства се прави продукт за държавната администрация, който очевидно се оказва, че не е нейна собственост. Пред Mediapool Деянова сега коментира, че това не е отговаря на истината и не е имало разработени предварително приложения.

Лиляна Деянова добави пред Mediapool, че не бива да се приема само като певица, защото след като е приключила музикалната си кариера през 2010 г., е завършила "един от най-престижните университети в света - London School of Economics".

"В областта на информационните технологии лично аз и моят съдружник Мартин Димитров поименно сме наградени с най-високия приз в тази сфера - "Джон Атанасов" за цялостен обществен принос към държавата с приложението Civi, разработено от нашата компания", каза още тя.

През тази година спецпрокуратурата обяви, че проверява нея, съдружникът ѝ Мартин Димитров, както и брат ѝ Александър Деянов в неправомерно усвояване на пари по еврофондове през проекти на Министерството на икономиката. Нищо по-кщонкретно обаче не бе посочено, а Деянова бе обвинена за заплаха срещу шефовете на АПИ, но всички съдебни състави, разглеждали случая, не намериха никакви доказателства за това.

Миналата година Деянова и Димитров пробваха да получат лиценз за доставка на тол услуги, но фирмата им "Телетол" не бе допусната до системата от АПИ, което доведе и до техен сигнал за корупция във ведомството.

За бизнес отношенията си с Васил Божков самата Деянова посочи още през август, че не трябва да се прави връзка между нейния бизнес и този на Васил Божков.

"Познавам от много години Васил Божков и много други хора. Нашият бизнес няма нищо общо. В момента дори не поддържаме връзка. Търсенето на бизнес връзка само по себе си е проблем. Между нашите фирми няма нито една транзакция и никога не е имало. (…) Не смятам и че ще се стигне до обвинителен акт и обвинение, свързано с европейските пари", каза тогава тя.

Мистериозното LIMA – Road Passport

Google Play, който позволява сваляне на приложения, за телефони, работещи с операционна система Андроид, предлага и в момента споменатото друго приложение LIMA – Road Passport. На негова икона в Google Play стои логото напътната агенция, която обяче твърди, че не е нейно.

Според Google Play LIMA – Road Passport е на "Нованор", фирмата на Лиляна Деянова..Данните на Google Play показват, че това приложение е издадено на 29 февруари 2016 година, а последно е актуализирано на 8 септември 2016 година. Т.е. месеци след като Деянова е презентирала приложението пътната агенция "Lima", което твърди, че не е разработвала.

Данните за приложението LIMA – Road Passport Андроид показват, че е свалено над 5000 пъти и пише, че това е "приложение за управление на активи, за да се съберат данни за пътни обекти и състояние на пътната настилка". Приложението е налично и в Apple Store.

След като от АПИ посочиха пред Mediapool, че нямат нищо общо с  LIMA – Road Passport, Mediapool попита законно ли е тогава "Нованор" да ползва логото на агенцията и АПИ не е ли патентовала името на приложението, в което фигурира Lima. Отговори на тези въпроси до момента не са получени.

ЛиЛана: Направих "LIMA – Road Passport" за АПИ

От своя страна Лиляна Деянова твърди, че LIMA – Road Passport е поръчано от АПИ като допълнително приложение към вече изградената с европари система Lima. На провокативен въпрос на Mediapool защо, ако това е вярно, АПИ заявява, че LIMA – Road Passport не е на пътната агенция, Деянова посочи: Некомпетентност.

"Това твърдение само по себе си е скандално, пътната агенция не знае какво е правила! Това показва некомпетентност на настоящото ръководство! Имам договор, който е публичен и аз мога да ви го изпратя. Lima road passport е единственото приложение, което "Нованор" е правило и струва 66 000 лева без ДДС. Не съм взела никакви милиони", каза още Деянова.

Меdiapool я попита защо тогава в Андроид пише, че приложението е на "Нованор", след като тя твърди, че ѝ е поръчано от АПИ. И историята става още по-любопитна.

"Там пише, че е на "Нованор", защото когато агенцията трябваше да го качи в Андроид се изиска плащане с кредитна карта за регистриране. Ние изпратихме писмо на АПИ за казуса, тогава те казаха, че нямат такава карта и ние качихме приложението от профила на "Нованор" в Google Play, направихме плащането и затова пише нашата фирма", разказа Деянова.

Тя добави, че приложението е вътрешно и може да се ползва само от инспекторите, които проверяват пътищата и извършват паспортизация на нифраструктурата.Качено е в Google Play, защоот иначе инспекторите на АПИ не могат да си го свалят на смартфоните..

По-късно Деянова действително изпрати до редакцията ни поръчката, с която АПИ и възлага въпросното приложение за 66 000 лв. без ДДС.

Ще има ли евросанкции?

В своето запитване Mediapool директно припомни на АПИ, че според европравилата инвестициите, реализирани с европари, трябва задължително да се поддържат 5 години. Т.е. одобреният проект на АПИ за Lima, който е приключен на 30 октомври 2015 г., трябва да се поддържа поне до 30 октомври 2020 г., за да не се изисква връщане частично или изцяло на средствата. Поддържането на приложението обаче е спряно през 2018 г. В отговорите на запитването от АПИ обаче не коментираха тази хипотеза.

Оттам припомниха, че за системата са усвоени 5 837 134 лв. от оперативната програма "Техническа помощ" 2007-2013 г.

Изпълнението е възложено на различни изпълнители след проведена открита процедура с три обособени позиции по Закона за обществените поръчки.

Едната позиция е за монтиране на 100 автоматични преброителни пункта, конкретно камери, предназначени за броене на трафика и 6 автоматични устройства за следене на метеорологичните условия по пътната мрежа. Изпълнител е ДЗЗД "Сдружение Контракс Инфра", с участници "Контракс" АД и "Инфра Роудс" ЕООД. Стойността на договора е 4 186 561.20 лв. с ДДС.

Другата позиция е за монтиране на 20 пътни знака с възможност за дистанционно изменение (Varible Message Signs). Изпълнител е "Системни комуникации" ЕООД. Стойността на договора е 631 200 лв. с ДДС.

Третата обособена позиция е именно за разработване и въвеждане на интелигентна информационна система за предоставяне на данни в реално време към потребители на републиканските пътища, включително обратна връзка към АПИ и активен интелигентен анализ на пътната обстановка от множество събирателни точки в реално време /LIMA/. Стойността на проекта е 901 680 лв. с ДДС. Разработчик е свързаната с Васил Божков "Декарт" ООД.

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. olele
  #7

  Каскета до сега трябваше да се е активизирал и да е арестуван шефа на АПИ.. хохохо.. само че във феодалната държава всичко зависи от феодала.а вие си скачайте по площадите, ако ще денонощно

 2. полк. Дрангов
  #6

  Под мен са 5 "сътрудници" на Божков и същевременно активни протестери. Каква е връзката?

 3. .text
  #5

  АПИ не знае какво прави. Е, това не е голяма новина. Виж - ако някой ден си извадят главите из г.за - това ще е новина.

 4. Гошо мъдреца
  #4

  Според адвокат Хаджигенов , подопечната му певица Лилаъна няма нищо общо с дубайския бандит Божков!

 5. Един препатил
  #3

  От цялата заплетена и неясна история все пак едно нещо става безпощадно ясно - в герберската шайка има експерти само по хайдуклъка.

 6. QMTIKVA
  #2

  Е технически и теоретично, щом си го заплатил със свои пари на гугъл то приложението е твое. Не вярвам Гугъл да търпи вреди, заради некадърността на АПИ и останалата хунта и тяхното нежелание да влязат в 21-ви век. Съжалявам колко неграмотни хора реално решават политиката и бъдещето на обикновения човек. "не сме имали кредитна карта да платим".. Ама уважаеми, и с дебитна карта можете да платите, а това може да се докаже от всеки служител, в която и да е банка. Нелепи сте и заслужавате всичко, което се сипе и ще се изсипе върху вас! БОЙКО ВЪН, ОСТАВКА!

 7. асен
  #1

  милото леко момиче било се образовало. браво! то сляпото окато прави!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.