Как българските социалисти ще обяснят в ЕС кандидатурата на Бриго Аспарухов?

Дойче веле: Как оценявате решението на Българската социалистическа партия да издигне кандидатурата на Бриго Аспарухов?

Хайнц Брам: Бях изненадан и до днес съм изненадан, и не само аз. Смятам, че тези в Европейския съюз, които узнаха това, не могат да разберат какво се разиграва в този случай. В социалистическата партия има достатъчно политици, които биха могли да бъдат издигнати като кандидати за софийски кмет. Но социалистите се споразумяха тъкмо за Бриго Аспарухов, тъкмо за човека, който преди четири години бе подложен на остра критика.

Всъщност всеки би трябвало да знае, че е от Държавна сигурност, а и той не крие това. Вероятно сега, когато България е вече в Европейския съюз, социалистите искат постепенно да реабилитират Държавна сигурност и вероятно по-късно да реабилитират и комунистическата партия. Да ги реабилитират в положителните им елементи, както казват. За външния наблюдател това е непонятно, защото в Европейския съюз се реабилитират жертвите на тоталитарния режим, а не извършителите. Никому не хрумва идеята да каже - Гьобелс не е правил само грешки или пък Гьоринг, или Хитлер. Хитлер е построил аутобана и може да му се простят някои неща.

Напълно неоснователно и непонятно е, че някой казват, че сътрудници на Държавна сигурност незаслужено биват критикувани, че били големи таланти и че са се борили за родината, както и другите българи. Това няма нищо общо с истината. В името на родината те са шпионирали хора. Поради техните доноси хора са потънали в затворите.

Имам чувството, че в социалистическата партия са загубили усет за реалността. Мисля, че не са наясно по настроенията в собственото си население.

В чужбина са наясно с нещата. Никой в чужбина не може да приеме един човек като Бриго Аспарухов, който кандидатства за кмет на София. Не вярвам, че ще бъде избран. Вярвам само, че тази кандидатура ще навреди много на социалистическата партия.

В редовете на социалистическата партия и в парламента има сравнително много сътрудници на бившата Държавна сигурност. Движението за права и свободи също изобилства от такива хора. Има естествено причини защо преследваните турци вероятно са сътрудничили на Държавна сигурност, но факт е, че много от ръководните личности са били доносници. Симеон Сакскобургготски искаше да назначи Бриго Аспарухов за координатор на тайните служби, просто не мога да проумея това. Та нали Симеон десетилетия наред е живял в Мадрид, той би трябвало да знае какво е НАТО, какво е Европейския съюз. Тогава той искаше да наложи на Запада, че той определя кой да е координатор на тайните служби, че никой няма право да му се меси. И накрая трябваше да отстъпи.

С оглед на Запада, на Европейския съюз, е недопустимо отново да се дава власт на хора с такива тесни връзки с бившата Държавна сигурност, с Москва. В сегашната правителствена коалиция се създаде един вреден климат, щом три партии са мнение, че Държавна сигурност е съвсем безобидна институция.

На фона на този климат Сергей Станишев може да каже - кой нормален човек се интересува от досиетата. Напротив, необходимо е да се интересуваме за досиетата. Необходимо е да се изясни случилото се в миналото. Това не е занимание за историци, както твърди Станишев. Необходима е истина. Не бива да се проявява съчувствие спрямо Държавна сигурност, спрямо злощастния Бриго Аспарухов, защото бил пострадал незаслужено. Съчувствие може да се прояви само спрямо жертвите на комунизма, само тези, чийто имена са забравени, само тези, които са загубили години от живота си, които са били принудени да емигрират, които нямаха възможност да следват,  които бяха ощетени и онеправдани. Ценностите в Европейския съюз се обезличават, когато не мъчителите, а жертвите се обявяват за виновни. Жертвите, които не бяха така патриотично настроени, че да сътрудничат на Държавна сигурност. Това е логиката, която съзирам в тези прояви.

Дойче Веле: Още дълъг път предстои на България да анализира, да преодолее наследството от миналото.

Х. Брам: Очевидно. На фона на сегашната дискусия имам чувството, че не малцина биха искали всичко да се забрави, да се погребе дълбоко, че смятат, че извършеното през миналото не интересува вече никого, че миналото не играе вече никаква роля. От социалистическа страна често се казва: ние сме напълно ориентирана по западните мащаби социалдемократическа партия. Но след най-новите изявления и след най-новите действия това не може да се каже. На социалистите предстои много работа за изясняване на миналото, така че да могат да се интегрират в Запада.

Не мога да си представя, че в Германия би имало социалдемократ, който би одобрил тези думи на Станишев, не мога да си го представя. Сигурен съм, че ако българите не анализират миналото, в рамките на Европейския съюз България няма да се ползва с уважение, с респект. Ще припомня, че още през миналата година евродепутатът Кон-Бендид каза: не, българите в никакъв случай не са зрели за Европейския съюз.

Наскоро координаторът на пакта за стабилност Ерхард Бусек заяви, че според него за българите би било добре да се подготвят още няколко години за приемането си в Европейския съюз. Фактът, че българите не искат да се конфронтират с миналото си, че не искат да разчистят останките от комунизма, пречи на България да се превърне в модерна държава. Пречи на България да придобие по-добър имидж. И може би някои събития, които ние не можем да обясним, като поръчковите убийства са във връзка с това непреодоляно минало.

Такива спекулации са допустими. След като други страни се опитват да превъзмогнат миналото си, е важно и българите да сторят това, още повече че сега са в Европейския съюз. Страните от евросъюза не могат да толерират това, което сега се каза и върши в България.

Споделяне

Още от България