Как би гласувала Великобритания на евроизборите

Как би гласувала Великобритания на евроизборите

Докато се точи сагата около Брекзит, не е изключен сценарий, при който Великобритания може да участва в изборите за Европейски парламент през май, ако планираното в края на март британско напускане на ЕС значително се забави. Подобно развитие е далеч от идеалното и за двете страни: Великобритания може да се натъкне на юридически проблеми в Съда на ЕС, ако откаже да проведе евроизбори, докато за Брюксел възникват всевъзможни сложни юридически въпроси около перспективата Великобритания да избере евродепутати с петгодишен мандат точно преди излизането си от ЕС, пише сайтът "Политико".

Дали Великобритания все още ще е член на ЕС през месец май, е въпрос на догадки. Но ако е, големият въпрос е как биха реагирали избирателите. Дали ще изберат твърдолинейни привърженици на Брекзит, които да засилят популистката вълна в ЕС или пък проеворпейски настроените либералдемократи ще получат неочаквана подкрепа и как би се отразило всичко това на разстановката на силите в Европейския парламент?

Групата за анализи и проучвания Number Cruncher Politics е провела представително изследване през януари по тези теми.

То показва, че основните партии – консерваторите на Тереза Мей и лейбъристите на Джереми Корбин – ще засилят своите позиции в оспорвана битка помежду си.

За лейбъристите биха гласували 37% от потенциалните избиратели, а за консерваторите – 36% или с по 12 пункта повече, отколкото са получили и двете партии през 2014 г. (с изключение на Северна Ирландия, където този въпрос не е задаван заради различната избирателна система).

В същото време партия Юкип бележи силен спад на подкрепата и няма да повтори политическия си бум от 2014 г., когато победата на антиевропейската партия бе първият път от 1910 г. насам, когато националните избори не бяха спечели от една от двете големи партии.

От 27% през 2014 г., сега подкрепата за Юкип пада до 10%. Този резултат би я направил третата по големина партия в британската делегация в ЕП.

Няма обаче признаци, че европейските избори ще дадат електорален прилив към либералдемократите, чийто резултат е 8%, с един пункт повече от катастрофалния им резултат през 2014 г.

Зелените имат 5%, тоест три пункта по-малко от 2014 г.

Евентуалното британско участие в евроизборите ще се отрази на разпределението на силите в ЕП, като по-многобройното представителство на лейбъристите ще засили фракцията "Социалисти и демократи" в ЕП, както и торите – на групата на Европейски консерватори и реформисти.

Нито една от големите британски партии вече няма представителство в Европейската народна партия, която е най-голямата в ЕП.

Организаторите на проучването предупреждават, че на него трябва да се гледа по-скоро като на картина за настоящите нагласи, а не толкова като прогноза за бъдещето. До евроизборите остават почти три месеца, а дотогава може да се случат много неща. Някои вече случиха: 11 депутати от британския парламент напуснаха своите партии през февруари, за да формират нова политическа сила – "Независима група".

Проучвания показват, че като партия тази група би могла да привлече между 6 и 18 процента на национални избори.

Към момента е сигурно, че ако Великобритания участва в евроизборите през май, резултатът вероятно няма да е толкова дестабилизиращ, както мнозина смятат. Този вот едва ли би променил разположението на силите или пък драматично наклонил везните в една или друга посока.

В действителност, резултатът от изборите за ЕП вероятно ще е доста тривиален. Какъв би бил обаче ефектът от забавянето на Брекзит върху Великобритания и европейската политика, е съвсем друга история.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?