Как България се превърна в мафиотска държава

Как България се превърна в мафиотска държава

Вече два месеца българи излизат всяка вечер на улиците, за да протестират срещу олигархичната мафия, която е завладяла държавата и достигнала дълбоко в институции като съдебната власт, медиите и службите за сигурност. Те настояват за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, "Каскета", пише базираният в Брюксел сайт "Политико" в поредна публикация за събитията в България.

Много българи недоволстват, че техните перспективи и тези на децата им са обречени в най-бедната държава в ЕС, където мафиотският елит действа над закона и е затегнал примката си върху икономиката. Корупционната криза от това лято извади на показ стряскащи примери за нарастващата власт на олигарсите. Според последните проучвания, 80% от българите смятат корупцията за широко разпространена, а над 70% като цяло подкрепят протестите.

Протестите станаха по-конфронтационни и полицията влезе в сблъсък с демонстранти по време на "Великото народно въстание" миналата седмица. Поредната голяма мобилизация на протестиращи е планирана този четвъртък.

По-нататък "Политико" обяснява как България изпадна в криза на върховенството на закона.

Откъде тръгва българската мафия?

Днешните олигарси и мафията водят началото си от комунистическата Държавна сигурност, която запълва вакуума във властта сред кървавите войни за завладяване на територии през 1990-те години. Те разграбиха ценни национални индустрии и се впуснаха в контрабанда на оръжия и наркотици. "Големият бос" беше борецът и бивш агент на Държавна сигурност Илия Павлов, който управляваше конгломерат, наречен "Мултигруп". Той беше убит от снайперист през 2003 г., но ще се появи отново в нашата история, когато стигнем до агенти на службите и други негови съратници, които все още имат голямо влияние.

Какво правеше Бойко Борисов в епохата на беззаконието през 1990-те?

Като шампион по карате и бодигард на бившия комунистически диктатор Тодор Живков, Борисов също има история на як мъжага. Известен мафиот го обвини, че е обвързан с охранителната рекетьорска група СИК, но Борисов категорично отрича това. Протестиращите и президентът на страната Румен Радев обаче го виждат като основен инструмент на мафията.

Има ли поръчкови убийства в наши дни?

Не толкова много. Кръвопролитията утихнаха значително след началото на 2000-та. Когато страната се присъедини към ЕС през 2007 г., Брюксел трябваше да наложи мониториг над съдебната власт и някои мафиотски бизнеси се опитаха да влязат в правия път. Натискът на ЕС за съдебна реформа в крайна сметка обаче се провали и България никога не осъди нито един топ политик или мафиотски бос. Настоящата корупционна криза произтича отчасти от факта, че- вече без страх от натиск от ЕС - все по-нагли "важни клечки" от олигархичните среди се връщат към силовите тактики от 90-те години, за да доминират в икономиката. Едно от основните оплаквания на протестиращите е, че ЕС, без да изисква върховенство на правото, продължава да налива пари, голяма част от които подхранват мафията.

Значи еврофондовете са част от проблема?

Да. Миналата година министър на земеделието и заместник-министър на икономиката подадоха оставка в скандал около средства от ЕС, предназначени за къщи за гости, които са ползвани като частни вили. Фермери казват, че ферми, получаващи милиони еврофондове, не съществуват. Тръжните процедури за строителство на инфраструктура (например магистрали) са разпределени така, че да могат колкото се може повече "приятели" да получат по-голям дял от паричните средства на ЕС. Публичната инфраструктура често се прави некачествено, така че непрекъснато са необходими нови договори и средства. Брюксел и Берлин обаче не критикуват Борисов. В края на краищата той е ключов съюзник на германския канцлер Ангела Меркел и на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в дясноцентристката Европейска народна партия.

Какво предизвика протестите през 2020 г.?

Христо Иванов, лидер на антикорупционната пратия "Да, България" и бивш министър на правосъдието, запали бурето с барут на 7 юли. Излъчвайки на живо от черноморски плаж, докъдето стигна с гумена лодка, Иванов показа нагледно как един от основните задкулисни брокери на властта Ахмед Доган, почетен председател на българската етническа турска партия (а също и агент от службите съветската епоха с агентурно име Сава) незаконно е окупирал обществена земя със своя палат и яхтено пристанище и незаконно използва служители на НСО като свои охранители.

Защо хората излязоха на улицата?

Магнатите, осакатяващи плажове и планини с грозни, незаконни постройки, отдавна са обект на недоволство, но този път случаят ескалира във взривоопасна криза на върховенството на правото. Президентът Радев, свързан със Социалистическата партия, се намеси с настояването, че Доган и неговият мощен партиен съюзник, медийният магнат Делян Пеевски, нямат право на държавна охрана. След това екипи на главния прокурор Гешев нахлуха в президентството и арестуваха двама съветници на Радев в акция, възприемана като акт на отмъщение срещу него. Иванов обвини Доган и Пеевски, че са пленили правосъдната система. Хората решиха, че Гешев е преминал червена линия и излязоха на улиците на 9 юли.

Как реагира Борисов?

Борисов се навлече проблем още в началото на кризата, действайки меко срещу Доган и Пеевски, които протестиращите смятат за негови съюзници. В крайна сметка протестите дадоха такъв тласък, че Доган и Пеевски трябваше да се откажат от държавните гардове. След допълнителни разкрития от различни политически сили, Борисов отново се намеси, за да спре Доган да използва черноморска електроцентрала като лична дойна крава. По това време яростта срещу явната политизация на съдебната система вече кипеше.

Какъв е проблемът в съдебната система?

Много от най-смразяващите разкрития през последните месеци се съсредоточават върху това как съдебната система – подкрепяна от въоръжени мутри, но охранявана от полицията – се използва за изнудване на бизнесмени, понякога във вътрешноолигархични вражди. В два случая бизнесмени твърдят, че съдебната власт е заплашила да спре медицинското лечение на техни роднини, ако не прехвърлят активи.

Кои са Осемте джуджета?

"Осемте джуджета" е името на ресторант в София, където се е състояла среща, превърнала се в емблема на заболяването на страната. Неправителствената група за прозрачност Антикорупционен фонд разкри в поредица как прокурори са помогнали да се организира завземането на завод за асансьори. Защо мафиотите искат завод за асансьори? Отново заради еврофондове. Екологично настроеният ЕС ще раздаде пари за ремонт на стари многоетажни блокове. Изпълнителният директор на фирмата посочи Пеевски като човека, който стои зад атаката срещу бизнеса му, но Пеевски, чрез своите медии, определи подобни обвинения като фантазия. Друг силно спорен случай е за двама братя, които произвеждат акумулаторни батерии и които твърдят, че са несправедливо атакувани от съдебната власт, докато прокуратурата им повдигна обвинения за неправилно управление на отпадъци.

Какво казват за това прокурорите и правителството на Борисов?

Тук започват игрите на шикалкавене. Прокурорите се представят като добрите, които защитават унижените и възрастни българи срещу престъпници и твърдят, че има зловеща армия от олигарси, които сипят лъжи за тръгналата на битка прокуратура. Гешев пренебрежително заяви, че ще разгледа "обективно" случая с асансьорната фирма, независимо дали става дума за "осем джуджета, десет малки негърчета или някакви други комични герои". Повечето хора обаче са скептични, че случаят ще бъде разследван щателно. Прокурорите и правителството приписват основната вина за протестите на хазартния бос Васил Божков - "Черепа", който от своя страна твърди, че е бил изнудван за милиони евро от държавата. Те твърдят, че той и други бизнесмени финансират протестите. По-общо казано, дясноцентристкият и крайнодесният лагер около Борисов твърдят, че протестите са част от заговор за поставяне на Радев и промосковската Социалистическа партия на власт. (Всъщност Борисов и неговата партия ГЕРБ също поддържат сърдечни връзки с Кремъл.)

Убедителни ли са тези аргументи за протестиращите?

Не. Има твърде много признаци за завладени, политизирани институции. Най-новият случай, потвърждаващ това, е със собственика на веригата магазини за играчки "Хиполенд", който заяви пред българските медии, че властите са предприели данъчни проверки веднага щом е изразил подкрепа за протестите. Правителството заяви, че времето на предприетите проверки е съвпаднало "случайно", но някои протестиращи си купиха играчки в знак на солидарност.

Сигурно ще съм добре, ако не притежавам магазин за играчки или фирма за асансьори?

Всъщност не. Нараства разочарованието срещу ширещата из цялата страна политическа култура на шуробаджанащина, изискваща връзки с ГЕРБ, за да се осигури работа като чистачка в кметството или назначение на средно ниво в бизнес, свързан с държавата. Дори малките бизнеси трябва да "подслаждат" местната власт - даже, в един известен случай, с колбаси. Корупцията на елитите е свързана с непрестанно обедняване на мнозинството и едни от най-високите в света равнища на емиграция.

Не казахте ли, че ще се срещнем отново с Илия Павлов?

Полезно е да се припомни кой е присъствал на погребението му през 2003 г. Изтекли за "Уиклийкс" кореспонденции на тогавашния американски посланик Джеймс Пардю показват, че Доган е бил там и дори не е направил "опит да прикрие близките си отношения с убития ръководител на "Мултигруп". Там е бил и Божков- "Черепа". Тогавашният министър-председател (и бивш цар) е изпратил съболезнования. Картината завършва снимка на Павлов на разходка с младия Пеевски.

Не е чудно, че протестиращите българи си искат държавата обратно.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари