Как чешкият здравен министър наруши антивирусните мерки, наложени от самия него

Роман Примула

Чешкият министър на здравеопазването Роман Примула се озова в центъра на скандал, след като вестник "Блеск" публикува днес информация, че той грубо е нарушил наложените по негова инициатива сурови ограничения заради разпространението на коронавируса.

Според вестника късно вечерта в сряда Примула е посетил един от най-скъпите ресторанти в Прага. В Чехия временно е забранено да работят заведенията за обществено хранене. Храна и напитки се продават само на специално оборудвано гише и само до 20.00 ч. Въпреки забраната ресторантът работел, макар че на сайта му пишело, че е затворен заради пандемията. Освен министъра в заведението имало и други посетители, включително високопоставени политици. Освен това, противно на наредбите, министърът не носел предпазна маска.

Снимки, публикувани в "Блеск", потвърждават, че шефът на здравното министерство е нарушил строгите предписания на правителството. Парламентарната опозиция настоя Примула да подаде оставка. Той засега не е коментирал случилото се.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви днес, че ще уволни Примула, ако той сам не се оттегли. "Когато нашият медицински персонал се бори на първа линия, за да спаси живота на сънародниците ни, подобно нещо е абсолютно непростимо", каза пред журналисти Бабиш и добави: "Не може да препоръчваме вода, а да пием вино".

Епидемичната ситуация в Чехия напоследък стремително се влошава и са въведени строги рестрикции. Затворени са училищата, ресторантите, баровете, клубовете, спортните и културните обекти, повечето магазини, както и повечето фирми за услуги. Полицаите са упълномощени да събират от нарушителите, неносещи маски, глоби до 10 000 крони - около 400 евро.

Споделяне

Още от Коронавирус