Съдържание от MakeUp

Как да изхвърляме разделно козметичните опаковки

От година на година социалното ни съзнание относно промените и състоянието на нашата планета се увеличава. Започваме да прилагаме определени навици, които да ни позволят да допринесем за грижата за околната среда. Един от тях несъмнено е разделното изхвърляне на боклука. Колко пъти сте се замисляли къде да поставите употребявани флакони от парфюми, различни дезодоранти и козметика с изтекъл срок на годност? Ето няколко съвета, с които със сигурност ще изберете подходящия контейнер.

Парфюм

Нашите любими парфюмни или тоалетни води обикновено се поставят в малки бутилки, оборудвани с практичен пулверизатор, което улеснява и впръскването на точното количество аромат. Очевидно е, че ще хвърлим празната бутилка в зеления контейнер за стъкло. Но какво да правим с пулверизатора? Обикновено той се прави от алуминий, за който се знае, че е метал. Когато е възможно, отделете го и го хвърлете в жълт контейнер, като преди това добре сте измили флакона.

Знаете ли, че Paco Rabanne е един от първите дизайнери, които се грижат за околната среда от 1969 г. насам? Голяма част от парфюмните бутилки, носещи неговото име, са направени от суровини, които на пръв поглед са били неизползваеми (хартия, пластмаса, метал). Вземете този факт предвид при следващите си покупки!

Дезодоранти

За този продукт първо трябва да разграничите двете най-често срещани опаковки. Спрей-дезодорантът се счита за опасен отпадък, тъй като съдържа течност, която е лесно запалима. Същото е и с лаковете за коса. Използваното вещество трябва да се хвърли в местата за метали и пластмаси (жълт контейнер).

Когато говорим за рол-он, вариантите обичайно са два. Ако е пластмасов, трябва да отиде в жълтия контейнер. Ако е от стъкло - в зеления, а капачката, която обикновено е пластмасова - в жълтия. Не е никак трудно, всичко е въпрос на навик.

Козметика с изтекъл срок на годност

Ако се интересувате от грижа за кожата, със сигурност сте чували колко вредно за нея и за здравето е употребата на продукти с изтекъл срок на годност. Обикновено опаковката съдържа информация за това колко време от първото отваряне можете да използвате дадения продукт. Направете първата стъпка: отидете до тоалетката си и проверете трайността и крайния срок на козметиката си. След като селектирате продуктите, може да преминете към действие. Ако ще изхвърляте опаковката заедно със съдържанието, може да го направите в мястото, предназначено за смесен отпадък. В случай, че вътре няма нищо или сте го измили и изплакнали старателно, преценете дали е пластмаса или стъкло и след това ги изхвърлете в правилния контейнер.

Вече знаете, че разделянето на отпадъка никак не е трудно - съвсем малко е необходимо, за да допринесем за по-екосъобразен живот.

Споделяне

Още от Greenpool