Как да оживее Тютюневият град в Пловдив обсъди форум за индустриална археология

Емануеле Курти сподели примери за индустриална археология

Как Тютюневият град да оживее и да стане връзката на различните културни и исторически пластове в Пловдив в рамките на домакинството на града като Европейска столица на културата през 2019 г., а и след това, бе обсъдено  по време  на форум, посветен на индустриалната археология. Негов организатор е Фондация "Пловдив 2019”, а домакин - инвестиционната компания "Галакси Инвестмънт Груп", която е собственик на част от старите складове в Тютюневия град, който ще стане водеща арена на културните прояви в Пловдив през 2019 г. 

Специален гост на форума беше италианският археолог и културен мениджър Емануеле Курти, които преди да пристигне в Пловдив е бил в град Матера, който ще е другата европейска столица на културата, заедно с Града на тепетата.

Курти даде успешни примери за експлоатиране на стари индустриални сгради – превръщането на неизползвана гара на Рим в съвременен пазар за местни продукти и ресторанти; изоставена обществена библиотека от Болоня е върната към нов живот, а неизползваем киносалон в Милано събира туристи и гости на града. В град Скио фабрика за платове се използва за модерни офиси, за жилища и за провеждане на изложения и събития. Това са само част от многобройните примери как публична власт и бизнес работят заедно.

"Въпросът е как осигуряваме връзки между пластовете. Как ще свържем по смисъл Античния театър с Тютюневия град. Те трябва да вървят заедно. Това трябва да се направи. Дори ние, археолозите, понякога забравяме за таза най-важна връзка между пластовете. Индустриалната археология е именно такава връзка. Тютюневия град би оживял, ако се свърже с всичко важно в града като пластове”, смята специалистът.

"Съхранявайки старите сгради, съхраняваме връзката с нас самите. Иначе ще имаме само моловете. Те са несъществуващи места. Човек отива там, за да пазарува, а не да бъде себе си или с другите", допълни Курти в лекцията си.

Всяко инвестирано евро в развитието на материалното и/или нематериалното културно наследство води печалба от приблизително 20 евро, коментираха от Фондация "Пловдив 2019".

"Виждаме, че Пловдив все повече се откроява като център както за правене на бизнес, така и за изкуство и култура. Затова сме убедени, че всяка компания, избрала да работи тук трябва да се ангажира към предизвикателствата на града и да помага с каквото може за развитието му. Нашето културно наследство и начинът, по който го съхраняваме и му придаваме стойност, са основни фактори при определянето на Пловдив и неговата  привлекателност като място за живеене,  работа и посещение ”,  посочиха на свой ред от "Галакси Инвестмънт Груп", която работи в сферата на недвижимите имоти. Последната ѝ инвестиция Офис Парк Пловдив привлече водещи аутсорсинг компании в града под тепетата.

Споделяне

Още от Бизнес